Нови стандарти за административно обслужване на гражданите и бизнеса разработва

...
Нови стандарти за административно обслужване на гражданите и бизнеса разработва
Коментари Харесай

Нови стандарти за административно обслужване разработва правителството

Нови стандарти за административно обслужване на жителите и бизнеса създава държавното управление, стана ясно на конференция в Министерския съвет. Те би трябвало да станат факт още тази есен. По време на форума бяха показани и най-честите нарушавания на служителите в локалната и държавна администрация, установени посредством внедрени секрети тайни клиенти.

Николай Минков с още детайлности по тематиката.

Повече от месец и половина 10 секрети клиенти са следили работата на 13 централни и локални администрации, предоставящи 15 услуги.

Най-честите нарушавания, установени в общинските и регионални администрации са чиновници без баджове, всеобщо непознаване на нормативната уредба, условие на документи с отпаднало наличие, неспазване на работното време и невъзпитано отношение с клиентите.

Дългото очакване на опашки пред гишетата в държавната администрация е различен сериозен проблем. Има и рекордьор.
Здравко Сечков, експрет: Най-дълго време за приемане на услуги имаме записано в столичната КАТ при заявяване на услуга " замяна на свидетелството за правоуправление на моторно транспортно средство " - 6 часа.
Проверката ни на място удостовери констатациите.
Часът е 12.15, а последният чакащ на гишетата е под номер 126.
Петя Анева е от 9.30 в КАТ, с цел да си смени книжката.

Под кой номер сте?
Петя Анева: Сега е 12.25. Още не ми е пристигнал номерът. Трябва да има някаква организация. Просто това е безсрамие. О.К. аз съм безработна, само че има хора, които работят и това им лишава ужасно доста време да си възобновят книжката. Който работи през днешния ден, той си изгубва деня.
Проблеми са установени и във Враца, и в Ботевград, в столичните общини " Панчарево ", " Триадица ", " Възраждане " и " Витоша ". Проверихме по какъв начин се обслужват жителите в община " Оборище ".

Най-големият проблем е паркирането, тъй като градският превоз е комфортен, само че когато човек бърза и употребява коли, в действителност няма къде да спре, а пък общината е безмилостна с налагане на санкции " зелена зона ", " синя зона ".

Според кмета на " Оборище " Васил Цолов, най-сериозният проблем е в неналичието на връзка сред общинските услуги и държавната администрация.

Васил Цолов, кмет на регион " Оборище ": Не на всички места връзката сред администрациите е правилна и се извършва по електронен път. Не на всички места, а това затруднява в доста връзки административната активност, както на регионите, по този начин и на съответните администрации, за които би трябвало да имаме правилен и бърз достъп и бърза обработка на документите.
Вчера вицепремиерът Томислав Дончев даде период от месец на позволилите нарушавания администрации, с цел да отстранят нередностите.

Красимир Божанов, шеф на дирекция " Модернизация на администрацията " в Министерски съвет: За тези констатации ще бъдат известени инспекторатите на съответните институции, защото тяхната роля е освен констатираща, само че и развиване на успеваемостта и качеството на работа.
За да се понижи бюрокрацията, ще бъдат въведени нови стандарти за административно обслужване, които ще бъдат показани през есента. Те включват обезпечаване на паркинг за достъп, система за ръководство на чакащи клиенти, наложителен брой на гишетата, отдалечено обслужване на клиентите със характерни потребности и други.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР