Нови схеми с измами при бързите кредити. Фирми подлъгват потребителите

...
Нови схеми с измами при бързите кредити. Фирми подлъгват потребителите
Коментари Харесай

Как кредит набъбва десеткократно до връщането

Нови схеми с измами при бързите заеми.

Фирми подлъгват потребителите да заплащат за спомагателни услуги, а те оскъпяват заемите двойно. Наближава огромното празнично извършване на покупки и коледния пик на бързите заеми.

Треската за извършване на покупки преди Коледа към този момент стартира. Ще успеем ли обаче да се оправим със лични сили с идните покупки или ще се наложи да прибегнем до заем? Очакванията са за пик в тегленето на бързи заеми в последните две седмици преди Коледа. Основно на дребни суми – сред 200 и 500 лева, които не в никакъв случай не доближават за дарове, празнуване и още повече за пътешестване.

„ Имах потребност от средства да оказа помощ на човек. Изтеглих 1500 лв.. Изплатил съм 10 721 лв. ”, споделя поискал анонимност пострадал, който ще назоваваме Камен, предава NOVA.

В този капан - този мъж попада откакто е заставен да подпише план на контракт, който да отиде в централата на компанията. Много от полетата в него обаче били празни.

„ Там действително се дописваха клаузи в контракта, които не бяха договорни – доста по-високи лихви, доста по-високи периоди на заема ”, изяснява юрист Десислава Филипова.

„ Просто се предоверих. Не бях задоволително образован в тази област и не допусках, че могат да съществуват такива работи ”, споделя Камен.

След като празните полета в контракта били попълнени - схваща, че би трябвало да върне 5364 лева – дружно с лихвите и таксите. Истинският проблем обаче стартира откакто закъснява с вноските.

„ Не съумях да платя 3-4 вноски и заемът стана предварително дължим ”, споделя той.

Той е измамен да подпише съглашение, което не му е й показано.

„ Те просто идват със съглашението и споделят: „ Подписваш или си на арбитраж ”. Нямаш мърдане, ще плащаш – в случай че не – на съд, арбитър реализатор ", спомня си Камен.

След финансовите усложнения Камен продължава с вноските. Докато не достигнали 10 721 лева и станали непостижими за джоба му. Тогава още веднъж стартира борба с компанията. Този път – в съда.

Решението на съда към момента се чака. При юрист Десислава Филипова идват непрестанно клиенти с такива сигнали. А схемите, с които се подвеждат претендентите за заем, стават все по-нагли. Особено откакто страната постави таван на годишния % на разноските. За да заобикалят това законово условие, компаниите ползват най-различни схеми. Най-новата: на клиентите се предлага пакет с атрактивни услуги, които щели доста да облекчат връщането на заема. Цената на спомагателните, сякаш, екстри обаче рядко е обявявана.

Кредитните специалисти ги показват като тип доста преференциална в тяхна изгода застраховка. Тези „ услуги ” се заплащат в целокупност, което води и до ново съглашение. А лицето може да не употребява нито една от тези услуги или единствено една.

Според юрист Филипова - компаниите притискали потребителите и с спомагателни такси. Като такса „ поръчител ”, която трябвало да заплащат, в случай че не обезпечат поръчители. Често обаче условията към гарантите са непостижими, а на процедура таксата се трансформира в наложителна.

„ Експресното разглеждане на молбата за заема също оскъпява и може да стигне до стотици проценти на годината. Ние не го виждаме, тъй като нормално сумата е дребна, само че е в пъти по-голяма ”, изясни Стойне Василев, финансов съветник.

„ Видите ли такса „ експедитивност ”, такса „ гарант ” – би трябвало да бъде нащрек и да попитате за размера им, това е сериозен разход. Доста постоянно тези такси се схващат от потребителите на по-късен стадий ”, изяснява финансовият анализатор Десислава Николова, „ Моите пари ”.

Делата с бързите заеми не завършват бързо в съда. Но постоянно са в интерес на потребителите.

За да не падаме в клопките на бързите заеми – деликатно би трябвало да изследваме търговците, от които ще желаеме заем. А всички условия по заема би трябвало да се изписват в общоприетия европейски формуляр. По закон – без малък шрифт. Специалистите поучават:

„ Да се доверяваме единствено на одобрени имена, да ревизираме в уеб страницата на Българска народна банка дали попада в листата на небанковите финансови институции, да не се доверяваме на хора, които ни се обаждат на телефона ”, споделя Василев.

Особено деликатни би трябвало да бъдем в дните преди Коледа, когато потребността от бързи пари пораства. Преглеждаме предложения в интернет. Търговците ни примамват с атрактивни реклами с обещания за облекчени условия и бързи пари против ниска рента.

„ Може да има тъкмо такива компании, които се основават около празниците, и след това не биват чувани от никой. Предлагат се промоционални условия – като дарове – телефони, тв приемници, екскурзии – това е алена лампа – безвъзмезден обяд няма ”, изясни Пейо Майорски от Асоциация за отбрана на потребителите.

Според статистиката всеки от нас ще изхарчи приблизително по 330 лева за дарове – за най-близките ни 8-9 души. Основно ще пазарим облекла, обувки, козметика, смарт телефони и таблети, както и книги, музика и филми.

Николай Цветанов от Асоциацията за отговорно небанково кредитиране изясни, че потребителите би трябвало да се обръщат към КЗП и да потърсят правата си.

„ Всички такси би трябвало да бъдат включени в общоприетия европейски формуляр и да го пожелаваме, когато аплайваме. Когато обаче желаеме да употребяваме спомагателни услуги, които не са включени в услугата – да вземем за пример за експресно изтегляне – сега-веднага – то и отсрещната страна би трябвало да вложи спомагателен запас, с цел да обезпечи достъпа до тази услуга и тогава се начисляват нови такси. За да бъдат законосъобразни – те не са включени в услугата – т.е.е те са някаква да кажем „ глезотия ”, която вие желаете – а не нещо наложително. За да ползвате самия заем – значимо е да видите каква е общоприетата услуга и какво надграждане над нея. Компаниите с положителни търговски практики изясняват тези неща. Тези пакети не могат да костват големи суми ”, споделя още Цветанов.

Нова ТВ
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР