Нови сблъсъци между лидера на БСП Корнелия Нинова и вършената

...
Нови сблъсъци между лидера на БСП Корнелия Нинова и вършената
Коментари Харесай

Пак напрежение в БСП, пленумът разглежда правилата за пряк избор на лидер

Нови конфликти сред водача на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова и вършената съпротива се чакат на пленума на социалистите в събота. Този път мотивът е приемането на правила за директен избор на ръководител на партията. През април следващата година в Българска социалистическа партия за пръв път ще се организира подобен избор.

Допреди 2 години ръководителите на Българска социалистическа партия се избираха от конгрес, само че 49-то му издание през 2017 година, по предложение точно на Нинова, реши да направи смяна, съгласно която партийният ръководител се избира и смъква с гласовете на партийните членове. Още тогава беше признато, че за пръв път подобен избор ще има след приключването на мандата на настоящето управление.

По-рано тази година Нинова въпреки всичко се опита пита прибързано да провокира директен избор, само че предлагането ѝ беше отхвърлено.

Вътрешната съпротива пък няколко път искаше да върне старите правила, само че по този начин и не съумя. В последна сметка специфична комисия стартира да написа разпоредбите, по които следващата година водачът ще бъде определен от членовете на партията. Сега обаче терзанията на съперниците на Нинова са, че е допустимо преди вота в партията да бъдат записани нови членове, които да решат вота. Затова упорстват да има правила, които да дефинират какъв брой време би трябвало да си бил член на партията, с цел да гласуваш за водач.

Засега наподобява Нинова ще бъде изпрана, признават даже опозиционерите в партията, които признават, че няма мощен съперник за поста. След евроизборите през май, когато тя подаде оставка, за краткотрайни водачи се гласяха Красимир Янков и Валери Жаблянов. Нинова обаче пресече мераците им, откакто размишления и реши да остане на поста.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР