Нови състави на престъпления, свързани с домашното насилие и насилието,

...
Нови състави на престъпления, свързани с домашното насилие и насилието,
Коментари Харесай

Правосъдното министерство ще предложи да има наказания и за психическо насилие

Нови сформира на закононарушения, свързани с домашното принуждение и насилието, учредено на пол; по-тежки санкции за насилници и повече процесуални права на жертвите, планува министерството на правораздаването. Това се разбра от думите на правосъдния министър Цецка Цачева по време на интернационална конференция " Сигурно бъдеще за дамите – несъмнено бъдеще за всички ".

Въпреки че кабинетът изтегли Истанбулската спогодба от програмата на Народното събрание, присъстващите на форума се сплотиха към тезата, че до момента в който се изкачва обществото да е готово за ратификацията ѝ би трябвало да се подхващат ограничения в отбрана на жертвите от принуждение и че дебатите би трябвало да не престават.

" Длъжни сме освен да приказваме, а и да подхващаме съответни стъпки и дейности, с цел да няма сходни разкази (за домашно принуждение - бел.ред.). Познавам погледа, болката, виждала съм дами, претърпели принуждение, които са потърсили спешния център. Насилието на дамите е последна форма на дискриминация, произлизащо от неравенството сред половете ", съобщи Цачева, която приказва за законодателните ограничения на ръководещите.

" Темата за сигурността на дамите несъмнено е гаранция за сигурността на всички ", разяснява тя. Обясни, че Министерството на правораздаването е направило разбор на настояща законодателна рамка по план, финансиран от Норвежкия финансов механизъм. Изводът на разбора е бил, че макар законодателните промени през годините, в България към момента липсва цялостна рамка, която да води до попречване, гонене и унищожаване на насилието, както на дами и млади девойки в фамилията, по този начин и отвън него.

С тази цел през 2016 година са били образувани две работни групи със задача да се премислят настоящите текстове в Наказателния кодекс (НК) и процесуалните правила за търсене на наказателна отговорност от насилниците. Дейността на втората група е обвързвана с нуждата от промени в закона в гражданско­правната сфера, изясни Цачева.

" При този обзор на настоящото законодателство, работната група е стигнала до извода, че би трябвало да бъдат въведени в Наказателен кодекс нови незаконни сформира, които все още не вкарват действия, свързани с тематиката за насилието в закононарушение. Всяка една смяна в кодекси би трябвало да бъде доста прецизна, добре премислена, подкрепена от гражданското общество, от магистратите. Зад сухите числа на статистиката, се извежда и изводът от тази нужда за смяна ", аргументира се министърът.

И цитира данни от проучване на правосъдната процедура на 10 окръжни съдилища в страната за постановени присъди за умишлени убийства и опит за убийства на дами сред 2012 и 2014 година Според тях в

91% от случаите убийствата на дами са осъществени от мъже

в 7% причинителите - мъже и дами са работили в съучастничество и единствено в 2% осъществените убийства са от дами. Цачева показа и други данни, съгласно които 35% от убийствата и опитите са ликвидиране на дами са от техен сегашен или някогашен съкровен сътрудник. 25% от техен брат, наследник, внук или различен непосредствен родственик мъж, 31% от различен прочут мъж и единствено 9% от чужд мъж.

" Случаите на домашно принуждение би трябвало да залегнат и да бъдат в центъра на вниманието ни, когато се пристъпва към нови законодателни промени. Предвиждаме допълнение на квалификационните сформира на убийството и телесните повреди за инкриминиране на всички форми на домашното принуждение, които екскалират до засягане на живота или здравето на жертвата. Предвид обстоятелството, че най-често домашното принуждение се демонстрира под формата на физическо принуждение се постанова се в Наказателен кодекс да се сътвори законова гаранция, че физическото принуждение ще бъде по-­тежко наказвано и преследвано ", сподели правосъдният министър.

По думите ѝ е открито, че сега настоящото законодателство не обезпечава съответна отбрана на жертвите и наказания по отношение на причинителите на закононарушението гонене или дебнене. Затова въпросът се разисква деликатно, с цел да се криминализира това действия посредством умишлен състав в Наказателен кодекс. " Сложността постоянно е доста огромна, когато би трябвало да се дефинира понятието какво тъкмо като действие да се включва в закононарушението гонене или дебнене ", побърза да посочи министърът.

Допълни, че по углавен път не се преследва и психическото принуждение като независима форма на принуждение. " То е съвсем невидима за обществото демонстрация, само че е необятно публикувана форма, която може да има разнообразни измерения като вербалното принуждение посредством закани, непрекъснато критикуване, засрамване, потребление на обидни имена и прилагателни, осмиване, подражаване, обществено унижение. На второ място е уединяване на жертвата посредством отнемане от средства за нейни самостоятелни дейности - слагане в изолираност, и лишаването ѝ от средства за прехрана или икономическа самостоятелност. Макар да не оставят диря по тялото на жертвата сходни действия оставят дълготраен белег върху цялостния ѝ живот, както и на съжителстващите с нея - нормално това са децата ", описа Цачева.

Работната група е решила, че уредбата в Наказателен кодекс не обгръща и всички случаи на насилствени бракове. За образец министърът уточни случаите, когато жертвата минава отвън територията на страната, с цел да подписа наложително брак или наложително да живее с някого на фамилни начала.

Със страдание Цачева съобщи, че анализът на работната група е посочил, че

забележителна част от българското общество към момента смята, че това е персонален въпрос.

" Срещу това би трябвало да бъдем непреклонни в разбиването на сходен стандарт. Борбата с домашното принуждение не може да се води настрана и единично ", акцентира тя. Каза, че се обмисля някои закононарушения от частен темперамент, които се преследват след просба на потърпевшия да станат такива от общ темперамент и с тях да се заема прокуратурата. В работната група е говорено и за смяна на отминалостта за гонене на някои закононарушения, свързани с домашното принуждение, с цел да може жертвата да доближи пълноправие и да взе участие по-пълно в наказателния развой - в случаите на принуждение над малолетни или малолетни. Освен това с навършване на пълноправие ще е по-сигурно, че жертвата няма да се премине към наново преживяване на похищението в хода на наказателното произвеждане.

Цачева съобщи, че би трябвало да се добави ограничения за отбрана на жертвите и в Наказателно-процесуалния кодекс (НПК). " България има съответна рамка за отбрана на процесуалните права, само че все пак могат да се подхващат още такива дейности за отбрана на потърпевшия - не е наложително присъединяване на жертвата в такива каузи. Мерките могат да са: неотложно информиране на потърпевшия в случаите, когато насилникът избяга или бъде освободен краткотрайно или дефинитивно. Наблюдаващият прокурор да желае от проверяващите органи оценка на риска за ново принуждение над потърпевшия. Редуциране на разпитите на жертвата, ограничение на директните контакти сред потърпевшия и причинителя и така нататък ", изясни министърът.

В гражданско-правната материя се планува основаване на народен съвет за предварителна защита и противопоставяне на домашното принуждение и насилието, учредено на пол. Тъй като работната група е стигнала до извода, че в страната липсва цялостна единна конструкция, която да следи за напъните на обособените институции по тази тематика.

" Домашното принуждение не визира единствено жертвата, а визира цялото общество.

Дава оценка за човешките полезностите и устоите на всеки един от нас ", сподели за край Цецка Цачева.

Форумът за насилието над дами трябваше да бъде в българския парламент, сподели от своя страна зам.­председателят на ГЕРБ и ръководител на парламентарната група на партията Цветан Цветанов. Причината - за огромно страдание в последните месеци се следи разграничаване от тематиката от всеки и приемането, че този проблем не го вълнува, изясни Цветанов. " Никой не може да влезе в същността на същинските проблеми, които стоят през днешния ден ", съобщи той.

Цветанов се оплака и от съотношението сред мъже-жени, които участваха на форума, което било 20 към 80 %, а трябвало постоянно да е поравно. " С искреността си вдигнахте % ", с смешка му отговори Надежда Стойчева от фондация " Асоциация Анимус ", която бе хазаин на конференцията.

" Темата за сигурността е водеща за европейските жители. Ключовата дума е сигурност.

Ако едната половина от обществото е насилвана, погазвана и убивана,

за каква сигурност можем да приказваме. Насилието над дамите и девойките в Европейски Съюз е всекидневие. Това се случва без значение от обществения генезис. Проблемът има и икономическо изражение - 225 милиарда евро годишно са разноските от насилието и пропуснатите изгоди. Много са лицата на насилието ", съобщи българският еврокомисар по цифровата стопанска система и общество Мария Габриел.

По думите ѝ в последните години сме очевидци и на кибернасилие. " Жените са по-уязвими от мъжете на кибертормоз. Той се демонстрира доста постоянно под формата на възмездие посредством издание на полово наличие ", акцентира тя. Посочи и данни, съгласно които 10% от дамите са жертва на кибернасилие след 15-тата си година.

Според нея Истанбулската спогодба е най-­важният инструмент за битка с насилието и тя желае дебатът по нея да продължи. Габриел прикани конвенцията да не се възприема като инструмент за оформяне на пола и идеологията, а за дамите, които стават жертва на принуждение, тъй като са дами. Според еврокомисаря най-­важният прийом е предварителната защита. " Жените също имат право на кариера, финансова самостоятелност, те са също основни. Трябва да дадем право на една част от популацията, която няма това право ", съобщи още тя.

На форума присъстваше и Ласина Манолова - жертва на домашно принуждение, която описа историята си. По думите ѝ държанието на жертва не оказва помощ на потърпевшите и те би трябвало намерено да приказват по тематиката. Тя е била насилвана първо от втория си татко, а по-късно и от първия си брачен партньор, с който има и дете. Днес живее с различен мъж, който " одобри детето ми като негово ", съобщи Манолова.

Депутатът от ГЕРБ и ръководител на Комисията по външна политика Джема Грозданова изрази вяра, че въпреки всичко в един миг България ще стане страна по конвенцията, без значение дали я е утвърдила, защото тя е подписана от Европейски Съюз през лятото на предходната година. Скоро по-късно европейският парламент е дал своя вот позитивно за присъединение на евросъюза към конвенцията по две области на конвенцията - правосъдното съдействието по наказателно-правни въпроси и правото на леговище и възбрана за връщане.

Тя акцентира, че интернационалните документи не са единствено средство за условие към страните, които се причисляват към него, а демонстрират съдействие и единодушие по избраните тематики сред подписалите я страни. " Нашата опозицията предлага да въведем правилата на конвенцията във вътрешното ни право и с това да се завърши въпроса, само че по този начин страната няма да взе участие и да сътрудничи в общия механизъм, който планува конвенцията ", акцентира депутатът от ГЕРБ.

" Имаше проблеми в превода на Конвенцията, това е реалност. Самият съвет на Европа, който изготви превода и който изготвя преводите на всички страни, призна, че

българският превод е неточен.

В момента се създава новия превод - от тях, не от българска страна, и чакаме да бъде препоръчан на нашето внимание ", изясни тя.

По думите ѝ " джендър салдото в българското общество е добър ". Според статистика българските дами заемат 54% от софтуерния бранш.

Грозданова посочи, че конвенцията е била подложена на още един юридически разбор при започване на тази година и е било доказано, че няма никакви отговорности към страните за признание на еднополовите бракове и предоставяне на статут на бежанци на транссексуални лица.

Зам.-директорът на основна дирекция " Национална полиция " Благородна Макева съобщи: " В международен мащаб СЗО смята, че

физическото принуждение над дами да бъде обсъждано като епидемилогичен проблем

- в случай че сте жена опцията или вероятността да бъдете убита е доста по-висока, в сравнение с в случай че си мъж. Почти 40 % в международен мащаб от убийствата на дами са от техните сътрудници ", съобщи тя.

Според изследване през 2014 година на организацията за съществени права на индивида на Европейски Съюз - 61 млн. от 185 млн. дами в Европейски Съюз са претърпели физическо или полово принуждение или и двете, преди да навършат 15 години. 67 % от тях обаче в никакъв случай не са поискали да заявят това пред институциите или неправителствени организации.

Иначе Макева съобщи, че съгласно нея служителите на реда имат потребност от образование по тематиката.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР