Нови революционни изследвания на стволови клетки, проведени от учени от ...

Нови революционни изследвания на стволови клетки, проведени от учени от

Учени създадоха сперматозоиди от маймунски стволови клетки

Нови революционни проучвания на стволови кафези, извършени от учени от Университета на Джорджия, дават напрегната вяра за нови клинични терапии за неплодородие в недалечно бъдеще. За първи път в историята учените сполучливо основават функционални сперматозоиди, употребявайки ембрионални стволови кафези на примати, оповестява „ Стъди Файндс “.

"Това е съществен пробив в основаването на терапии, основани на стволови кафези, за лекуване на мъжкото неплодородие в случаите, когато мъжете не създават жизнеспособни сперматозоиди ", споделя в известие водещият откривател Чарлз Исли, доцент в Колежа по публично здраве на университета.

Екипът употребявал ембрионални стволови кафези, събрани от маймуни макаци, с цел да създаде незрели сперматозоиди, наречени кръгли сперматозоиди. След това откривателите съумели да проверят наистина ли тези сперматозоиди могат да оплодят яйцеклетка от макак.

В предишното учените са съумели да основат кафези, сходни на сперматозоиди, като са употребявали стволови кафези от мишки. В края на репродуктивния ден макар че производството на сперматозоиди при гризачите е било доста по-друго от това при хората. До момента на новото проучване значително оставаше мистерия наистина ли тази технология в миналото ще се окаже сполучлива при хората.

"Това е първата стъпка, която посочва, че тази технология е евентуално използвана. Използваме тип, който е по-подобаващ за нас, и имаме триумф в основаването на здрави ембриони ", добавя професор Исли, представен от БГНЕС.

Източник: dnes.bg