Нови разкрия за финансите на десетки международни политици стават ясни

...
Нови разкрия за финансите на десетки международни политици стават ясни
Коментари Харесай

Нов скандал с пари на политици в офшорки - Парадайс Пейпърс

Нови разкрия за финансите на десетки интернационалните политици стават ясни след публикуването на по този начин наречените „ Парадайс Пейпърс” - продължеие на "Панамалийкс " - интернационалното следствие, почнало от „ Зюддойче цайтунг” (Süddeutsche Zeitung), осъществено в продължение на година от над 100 вестника, основаващо се на към 11,5 милиона документа. Данните бяха изнесени преди година и половина от неизвестен чиновник в панамската адвокатска компания „ Мосак Фонсека”, учредена от родения в Германия Юрген Мосак.

Международният консорциум за журналистически следствия, основан във Вашинтон, разгласява фрагменти от близо 14 милиона документа, които засягат финансите на към 120 политици от разнообразни страни.

От документите към този момент стана ясно, че към

към 10 млрд паунда (11,2 млрд евро) от персоналните пари на английската

кралица Елизабет Втора са вложени в офшорки, заяви Би Би Си.

Медията се базира на доклади на Paradise Papers ( "Перъдайс пейпърс "), публикувани от Международния консорциум за журналистически следствия (ICIJ). През интервала 2004-2005 години парите са били вложени във фондове, регистрирани на Каймановите и Бермудските острови.

Американският министър на търговията Уилбър Рос има дял от транспортна компания, ситуирана на Маршаловите острови. Фирмата е получила милиони долари от компания, измежду чиито притежатели е зетят на Владимир Путин и съветски магнат, който е обект на наказания от страна на Съединени американски щати.

Така наречените "Панамски документи " се основаваха тогава на приключване на информация от панамската компания "Мосак Фонсека " (Mossack Fonseca), оказваща юридическа помощ при регистрацията на компании в офшорни зони.

Става дума за извадки от общо 13,4 млн документи от така наречен „ Панамски документи “.

В тях попадат президентите на Колумбия и Либерия Хуан Сантос и Елън Джонсън-Сърлиф. Фигурират също трима някогашни министър председатели на Канада - Жан Кретиен, Пол Мартин и Брайън Мълруни. Следват ги някогашният костарикански президент Хосе Мария Фигерес, както и някогашните министър председатели на Япония и Пакистан Юкио Хатояма и Шаукат Азиз, както и синовете на турския министър председател Еркам и Бюлент Йълдъръм. Кралицата на Йордания Нур също е в описите.

В тях са и Бившия Върховен главнокомандващ силите на НАТО в Европа ген. Уесли Кларк, както и попзвездите Мадона и Боно.

Самият консорциум призна, че

"съществуват законни способи за потребление на офшорни компании и тръстове ". „ Не се опитваме да намекнем, че някои лица, компании или други структури, фигуриращи в базата данни на Международния консорциум за журналистически следствия, основан въз основа на „ течове “ за офшорките, са нарушили закона или са работили по различен погрешен метод “, споделя се в известие за медиите, съпровождащо обявата на новите разкрития.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР