Нови проби от морската вода в района на потъналия кораб

...
Нови проби от морската вода в района на потъналия кораб
Коментари Харесай

Експерти взеха нови проби от района на потъналия кораб „Мопанг“

Нови проби от морската вода в региона на потъналия транспортен съд " Мопанг " са взети от специалисти от Регионалната ревизия по запазване на околната среда и водите (РИОСВ)-Бургас, Басейновата дирекция " Черноморски регион " и Регионалната здравна ревизия (РЗИ). Пробонабирането е осъществено в четири пункта: директно над потъналия транспортен съд, до боновото заграждение, на един километър от брега на плаж " Черноморец " и на " Централен плаж Созопол ". Резултатите се чака да излязат до 7-8 дни. Това оповестиха от пресслужбата на Регионална инспекция за опазване на околната среда.
 
Анализът на пробите, взети на 13 август от същите места демонстрират, че директно отвън ограждението на разлива и до морския плаж няма замърсяване на морската вода. Потвърждава се локално замърсяване с нефтопродукти само в региона на разлива над потъналия транспортен съд в акваторията на остров " Свети Иван ".
 
Останалите изследвани индикатори са под границата за установяване на метода за изпитване и дават отговор на стандартите за качество на околната среда. Направеното проучване е за съществуване на нефтопродукти, полихлоробифенили, бензен, етилбензен, толуен, стирен, аценафтен, аценафтилен, флуорен и други
 
Във връзка с постъпили сигнали за замърсяване с мазут на неохраняемите морски плажове " Алепу " и " Корал ", Регионална инспекция за опазване на околната среда - Бургас е направила инспекция на регионите. При осъществения от специалисти обход и оглед на плажната линия и морската вода на плаж " Алепу " не са установени мазутни формирания. Водата в тествания сектор е с натурален цвят, аромат и без опалесценция на повърхността.
 
Обходена е и цялата плажна линия на морски плаж " Корал ", прибавиха от Регионална инспекция за опазване на околната среда. В южната част на плажа са установени мазутни формирания с размери от 1 до 5 сантиметра. Не са открити брегови източници на замърсяване.-->
 
Не може изрично да се откри повода за появяването на мазутните формирания. Уведомена е Изпълнителната организация " Морска администрация ", осведомиха от Регионална инспекция за опазване на околната среда. Взети са две проби от морската вода за физикохимичен разбор. Тъй като плаж " Корал " не е предан на концесия, шефът на Регионална инспекция за опазване на околната среда - Бургас е издал наставление на кмета на Община Царево да предприеме дейности за почистването на плажната линия.
 
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР