Нови правила за създаването на обощоевропейски пазар на електроенергия, който

...
Нови правила за създаването на обощоевропейски пазар на електроенергия, който
Коментари Харесай

Европейският парламент гласува: По-екологично чист и добър за потребителите пазар на електроенергия в ЕС


Нови правила за основаването на обощоевропейски пазар на електрическа енергия, който да бъде по-екологично чист, по конкурентоспособен и по-добре квалифициран за опасности, бяха гласувани от депутатите от Екологичен потенциал.

Потребителите ще имат достъп до интелигентни измервателни уреди, динамично ценообразуване и алтернатива за промяна на доставчика

Поетапно унищожаване на държавното финансиране за електроцентрали, употребяващи изкопаеми горива

Нови ограничения за попречване спирането на електроснабдяването

Евродепутатите одобриха четири нови закона, свързани с пазара на електрическа енергия, импровизирано контрактувани с министрите на Европейски Съюз края на 2018 година, и с това законодателството по пакета от ограничения „ Чиста сила за всички европейци “ е приключено.

Споразумението по отношение на „ Вътрешния пазар на електрическа енергия “ (Регламент) беше признато с 544 гласа „ за “, против 76 гласа „ срещу “ и 40 гласа „ въздържал се “. Споразумението по отношение на „ Общи правила за вътрешния пазар на електрическа енергия “ (директива) беше признато с 551 гласа „ за “, против 72 гласа „ срещу “ и 37 гласа „ въздържал се “.

По-изгодни условия за потребителите

Потребителите ще извлекат обилни изгоди от новите правила, като ще получат достъп до интелигентни измервателни уреди, динамично ценообразуване и алтернатива за безвъзмездна смяна на доставчика в границите на най-вече три седмици (и до 24 часа до 2026 г.)

Енергийна беднотия и ценово контролиране

Държавите членки също ще могат, при съблюдаване на строги условия, краткотрайно да контролират цените, с цел да подкрепят и защитят бедните или уязвими битови консуматори. Въпреки това, системите за обществена сигурност би трябвало да бъдат главният метод за справяне с енергийната беднотия.

Увеличаване на трансграничния продан на електрическа енергия

Една от основните цели на новите правила е да разреши най-малко 70% от комерсиалния потенциал на Европейски Съюз да минава свободно през границите, като прави по-лесна търговията на възобновима сила в границите на съюза и по този метод поддържа напъните за достигането на наложителната цел на Европейски Съюз от 32% възобновими енергийни източници преди 2030 година

Поетапно преустановяване на държавната помощ за изкопаеми горива

Сегашните правила на Европейски Съюз разрешават на държавните органи да заплащат на електроцентралите, с цел да бъдат разполагаем за избран интервал от време, ако има скок в търсенето на електричество (т.нар. капацитетен механизъм). Новите правила дават по-стриктни предели за страните членки, които субсидират електроцентрали, за попречване на държавната помощ за най-замърсяващите електроцентрали, употребяващи изкопаеми горива в Европа. Мерките ще се ползват за всички нови електроцентрали от датата, на която регламентът влиза в действие, а след 2025 година и за всички съществуващи. Сключените контракти за обезпечаване на потенциал преди 31 декември 2019 година няма да бъдат наранени от новите правила.

Нови ограничения в Европейски Съюз за попречване на спиранията на електроснабдяването

Новото законодателство за приготовление на електроенергийния бранш за справяне с опасности беше утвърдено с 569 гласа „ за “, против 61 гласа „ срещу “ и 34 „ въздържал се “. Новите ограничения подсигуряват, че жителите от Европейски Съюз ще бъдат по-добре предпазени при неочакван дефицит на доставките на електричество, което води до спиране на електроснабдяването. Държавите членки ще бъдат задължени да изготвят национални проекти за оценяване на риска от дефицит на електрическа енергия и за съдействие на районно равнище.

Подробна информация може да бъде открита в прессъобщението след съглашението с страните членки.

По-добра регулация на пазара на електрическа енергия

С цел по-доброто контролиране на пазара на електрическа енергия в Европейски Съюз, разпоредбите установяващи Агенцията за съдействие сред енергийните регулатори (ACER) бяха променени, като организацията ще получи повече отговорности и пълномощия. Споразумението по отношение на ACER беше признато с 558 гласа „ за “, против 75 гласа „ срещу “ и 31 „ въздържал се “.

Следващи стъпки

Споразуменията би трябвало да бъдат публично утвърдени от министрите на Европейски Съюз и ще бъдат оповестени в Официалния вестник на Европейски Съюз преди да влязат в действие.

Допълнителна информация

 Процедурни стъпки (2016/0379(COD))

 Процедурни стъпки (2016/0377(COD))

 Процедурни стъпки (2016/0380(COD))

 Процедурни стъпки (2016/0378(COD))

 Комисия по индустрия, проучвания и енергетика

 Приетите текстове (26.03.2019)

 Пазар на ток: шест нови права за потребителите
Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР