Нови правила за разполагане на палатки, кемпери или каравани извън

...
Нови правила за разполагане на палатки, кемпери или каравани извън
Коментари Харесай

Природозащитници: Новите правила за къмпингуващи са йезуитски

Нови правила за разполагане на палатки, кемпери или каравани отвън къмпингите е допустимо да бъдат въведени напълно скоро. Те са написани в оповестената от служебния кабинет план на Наредба за изискванията и реда за установяване на местата за краткотрайното им разполагане.

 Нови правила за палатки, кемпери и каравани отвън къмпингите Виж още

Според текста общините би трябвало да разгласят указател на местата за краткотрайно разполагане към своята територия. Те няма да се категоризират като къмпинги по смисъла на Закона за туризма, само че по едно и също време с това ще би трябвало да имат обезпечени транспортен достъп, защита, портативни химически тоалетни и сметоизвозване.

" Това е просто една възбрана, на която й е сбъркано името. Защото тя йезуитски споделя: вие може да ходите където желаете, стига да сте високи 2 метра и 30 сантиметра най-малко, по-ниските не може. Тя основава нелогични, извънредно ограничаващи и административно утежняващи правила, които са непостижими за никой къмпингар, с цел да се случат ", разяснява в предаването " юрист Дончо Бораджиев от Сдружение " Да спасим Корал " и самодейността " Да спасим Карадере " .

Най-вероятно ще има митинги на свободно къмпингуващи против плана на Наредбата, станя ясно от думите на юрист Дончо Бораджиев от Сдружение " Да спасим Корал ".

" Сред къмпингарите има и извършители, само че законът за придвижване по пътищата нарушава ли се всекидневно - ние не забраняваме придвижването по пътищата, а архитектите в огромните градове позволяват ли застрояване без паркоместа, и изобщо задъниха ли градовете строителство, само че не сме спрели строителството? ", попита риторично юристът.

" Къмпингуващите са подготвени да заплащат такси на общините, само че единственото, което желаеме е на местата, където се вижда, че има интерес хората да вървят да се постави резервоар ", означи деятелят на Сдружение " Да спасим Корал ".

" В момента в общността на къмпингуващите се разисква правенето на Национална тактика за къмпингуването в България и една от концепциите, въпреки и неокончателна, е да бъде на правилото на лова и риболова с билет ", сподели още Дончо Бораджиев.

С проектонаредбата се дефинират както допустимите места за краткотрайно разполагане на палатки, кемпери или каравани, по този начин и разпоредбите за устройването им, използването им и престоя в тях, според условията на Закона за устройството на Черноморското крайбрежие.

" Ще пишем мнение и ще използваме всички законови ограничения да участваме в едно публично разискване, само че макар уважението към правото, смятам, че тук правни причини са непотребни. Ние би трябвало просто да излезем на митинг и да кажем, че по този начин не може да бъде! Не може да да оправяме покрив на постройка без основи. Тази разпоредба е едно недоносче, толкоз забраняваща и утежняваща ", добави Бораджиев.

Проектът на наредбата може да бъде открит в интернет страницата на Министерството на районното развиване и благоустройството и в Портала за публични съвещания.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР