Нови правила за преизчисляването на пенсиите предлага Министерството на труда

...
Нови правила за преизчисляването на пенсиите предлага Министерството на труда
Коментари Харесай

Предлагат нови правила за изчисляване на пенсиите

Нови правила за преизчисляването на пенсиите предлага Министерството на труда и обществената политика с промени в Наредбата за пенсиите и осигурителния стаж.
Те плануват, когато човек подаде по едно и също време заявки за разпределяне на пенсия и за служебно преизчисляване, първото преизчисляване да се прави през идната година от първо число на идващия месец, в който е било подадено заявката. Промяната се постанова, тъй като сега няма планувана наредба, която да показва какво се случва в тази обстановка, изясняват от общественото министерство пред „ Труд”.
Друга смяна касае случаите, при които работещ пенсионер спре да се труди и да се обезпечава за избран интервал. Тогава, в случай че до датата на служебното преизчисляване на пенсията не са постъпили нови данни за застрахователен стаж и/или приход на лицето, а за самоосигуряващите се – за импортирани осигуровки, от Национален осигурителен институт ще издават предписание за отвод за преизчисляване на пенсията.
Измененията в наредбата засягат и изплащането на добавката за непозната помощ към пенсията на човек, когато персоналната помощ не му се дава заради преустановяване на контракта с асистента. В този случай добавката се изплаща за времето от първо число на идващия месец през който е преустановен контракта, или от първо число на месеца на преустановяване на контракта, в случай че през това време не е била предоставена персонална помощ.
В наредбата се вършат промени по отношение на промени на Кодекса за обществено обезпечаване, които плануват да се признава за стаж при пенсиониране времето, в което са полагани грижи за лице с избрана непозната помощ.
Документите за засвидетелствуване на застрахователен стаж/доход за работа в друга страна към този момент ще постъпват електронно посредством националното приложение, като атачмънти към съответното заявление за пенсия. Това е става допустимо с помощта на въвеждането на електронен продан на информация сред система за предаване на социалноосигурителни данни сред способените институции на държавите-членки на Европейския съюз, Европейската икономическа зона и Швейцария. От Национален осигурителен институт прецизират, че от 6 януари 2020 година институтът към този момент е включен в системата за електронен продан на данни за обществената сигурност (Electronic Exchange of Social Security Information - EESSI), като по този начин ще размени обмена на хартиени документи.
За постъпилите документи по този продан няма да се изисква легализация от съответните способени институции.
78 000 взимат нарастване за насъбран стаж
78 000 работещи пенсионери ще получат увеличени пенсии през юли поради служебно преизчислени пенсии, демонстрират данните на Националния застрахователен институт.
Общо близо 229 хиляди работещи пенсионери към този момент са със служебно преизчислени пенсии със задна дата от 1 април. 151 хиляди от тях получиха още през юни нарастването за насъбрания спомагателен стаж след пенсионирането. Близо 28 000 индивида ще получат нарастването на парите си през август. Хората, подали заявление, че желаят всяка година служебно да им се преизчислява пенсията при започване на годината преди оповестяване на изключителното състояние, не попадат в сегашния обсег на сметки. Те са към 90 000 души и ще си получат нарастването по отношение на месеца на подаване на заявката.
Служебното преизчисляване беше въведено като противоепидемична мярка, с цел да не се струпват доста хора на едно място. От Национален осигурителен институт разясниха пред „ Труд “, че концепцията е даже след приключване на изключителната обстановка да се резервира схемата със служебното преизчисляване на пенсиите.
Работещи пенсионери, които имат заплата междинна или над междинната за страната, могат да изискат преизчисляване и въз основата приход, което е по-благоприятно за тях.
Разпореждането за разпределяне, отвод за разпределяне, изменение, прекъсване, обновяване, преустановяване и възобновяване на пенсии и добавки, както и за възобновяване на безпричинно изплатените суми за пенсии се връчва персонално против автограф, посредством лицензиран пощенски оператор с противоположна квитанция на посочен адрес или по електронен път. Това са друга част от измененията в Наредбата за пенсиите и осигурителния стаж.
Когато пенсионерът не може да бъде открит по тези два метода, разпореждането се слага на таблото за обявления в териториалното отделение на Национален осигурителен институт или на интернет страницата на Национален осигурителен институт за период от 7 дни, след приключването на който документът се счита за връчен.
С измененията в наредбата се уточняват нормите за основаване и водене на пенсионни досиета. Изрично се планува трудовите, служебните, осигурителните, военноотчетните книжки и други документи, удостоверяващи застрахователен стаж, да се върнат на пенсионера дружно с разпореждането за приемане на пенсия.
Копията от тези документи, съхранявани в пенсионното досие, се заверяват за честност с оригинала от упълномощеното длъжностно лице в Национален осигурителен институт.
Предвидена е опция за запазване и на заверено копие от удостоверението за наследници.
Към досието обаче се ползват в оригинал заявката за разпределяне на пенсия и истинските удостоверения за застрахователен стаж и застрахователен приход. Към него се ползват и експертните решения на ТЕЛК или НЕЛК, или решения на здравна комисия, в случай че има такива.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР