Нови положителни проби за Африканска чума по свинете в Шуменско

...
Нови положителни проби за Африканска чума по свинете в Шуменско
Коментари Харесай

Отново Африканска чума по свинете в Шуменско

Нови позитивни проби за Африканска чума по свинете в Шуменско са взети от диви прасета, отстреляни по време на ловджийски излет край селата Сини вир и Венец, съобщи кореспондентът на БГНЕС в района. Това е следващият случай на болестта, открит при диви животни.
Във върбишкото село Менгишево бяха открити 19 натрупа на глигани, а пробите, взети от тях демонстрираха съществуване на Африканска чума. Това наложи култивиране на периметър към огнището и основаване на зони за сигурност.
Според инж. Муса Кязъм, шеф ДГС-Върбица, всеки ден има наличие на чиновници на Държавно горско стопанство Върбица, които правят претършуване в подзона А.
Извън подзона А по график ще се правят претърсвания взаимно с Ловно-рибраското сдружение Велики Преслав.
Дни по-късно при постоянен ловджийски излет са отстреляни диви свине, чийто проби също се оказали позитивни.
Животните са убити от ловци на 90 километра южно от първото огнище.
Петко Шареноков, зам. Областен шеф Шумен, заяви, че животните са убити в региона на рибарските дружинки край Венец и Сини вир.
Пробите на убитите животни са позитивни, заяви доктор Катя Райкинска от ОДБХ-Шумен.
През предходната седмица имаше позитивни проби и от регистриран обект за развъждане на прасета от порода „ Източнобалканска свиня “ в Смядово
БГНЕС напомня, че това е третият случай на заболяването в стада в района, като към този момент са загробени близо 250 животни.
Преди към седмица министърът на земеделието Десислава Танева заяви пред публицисти, че е отминал пикът на болестта от африканска чума по свинете, само че рецесията остава. „ В последните 22 дни няма нито едно записано огнище на заболяване. От 1 август досега са регистринати единствено 4 огнища от всички 35 “, сподели тогава Танева.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР