Нови по-високи цени на парното, топлата вода и тока от

...
Нови по-високи цени на парното, топлата вода и тока от
Коментари Харесай

По-високи цени на парното, топлата вода и тока от 1 юли

Нови по-високи цени на парното, топлата вода и тока от през днешния ден. Най-голямата топлофикация - столичната, ще усили цените си с близо 40%.

Потребителите в Пловдив ще усетят повишаване от 38%. Във Варна скокът е с близо 39 на 100. В Бургас скокът ще е близо 11 на 100. Най-значително повишаване ще има в Разград - над 43%. Основните аргументи - цените на природния газ и растежът в цените на въглеродните излъчвания.

Поскъпването при електрическата енергия е с 3,4 на 100 приблизително за страната.

Най-сериозно нарастване на цените регулаторът е планувал за клиентите на Енерго про - с 4,45%. За клиентите на "Електрохолд " (ЧЕЗ), изменението на крайната цена е с 2,70%, а за тези на "ЕВН " с 3,47 %.
Основната причина за по-високите сметки за парно, които ще плащаме през идващата зима, е цената на природния газ, който употребяват топлофикациите.
Ако през юли предходната година цената му е била над 49 лв. за мегаватчас, то последната цена за тази година - през юни е над 141 лв.. Сега тази разлика ще се отрази и на сметките ни за парно. При електричеството повишаването е по-малко.

"Завиваме се с две одеяла, прегръщаме се с моята блага брачна половинка и се топлим “ - по този начин минават зимните дни за 86-годишния Георги Бонев от Разград.

Макар да имат парно, двамата с жена му стоят на студено, с цел да икономисват от високите сметки. Домакинството живее с две дребни пенсии и в този момент с новите цени Георги е мощно обезпокоен.

В столицата потребителите също са обезпокоени от новите цени. За семейството на Рая - за отоплението на 4 стаи с парно предходната зима сметката е била към 300 лв..
Според енергийните специалисти по-значителното нарастване на цените при топлофикациите и по-малкото при тока ще окаже въздействие върху потреблението:
„ Със сигурност ще има нарастване на потреблението на климатици, сигурно това ще се случи в преходните сезони - ранна есен, ранна пролет, през зимата в студените зимни дни без топлофикация няма да можем да се оправим “, съобщи енергийният специалист Антон Иванов.
Икономистите регистрират, че новите цени са следващият удар върху бюджетите на семействата:
„ Първото тримесечие на тази година приходите на семействата изостават по отношение на инфлацията. С това нарастване на цените на топлоенергията и с по-малко на електрическата енергия най-вероятно ще имаме в допълнение избутване нагоре на тази инфлация “, сподели икономистът Стоян Панчев.

Икономистите регистрират още, че поради по-високите приходи семействата в столицата ще се оправят по-лесно с новите цени, в сравнение с тези в дребните градове.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР