Нови по-високи данъчни облекчения ще могат да ползват родителите на

...
Нови по-високи данъчни облекчения ще могат да ползват родителите на
Коментари Харесай

Връщат до 1350 лева за три деца

Нови по-високи данъчни облекчения ще могат да употребяват родителите на деца и деца с увреждания. Данъчната отстъпка е доста по-висока спрямо предишни години и ще се ползва еднократно единствено за приходите от 2021 година

За да употребява данъчните облекчения, физическото лице (включително едноличен търговец) би трябвало през 2021 година да е получавало приходи, облагаеми с годишни налози (данък върху общата годишна данъчна основа или налог върху годишната данъчна основа за приходите от стопанска активност като едноличен търговец). Хората без приходи, или единствено с необлагаеми такива като обезщетение за майчинство да вземем за пример, както и единствено с приходи, облагаеми с финален и/или патентен налог, не могат да се възползват от облекченията, само че това може да направи другият родител, допълват от Национална агенция за приходите.

За тази година сумите, с които е допустимо да се понижи общата годишна данъчна основа при прилагане на данъчно облекчение за деца са: 4500 лева за едно дете, 9000 лева за две деца и 13 500 лева за три и повече деца, като родителите ще получат надлежно до 450 лева за едно дете, до 900 лева за две и до 1350 лева за три и повече деца. За развъждане на едно дете с увреждания понижението за тази година е в размер на 9000 лева, като сумата за приемане е 900 лева

Непроменени остават изискванията за прилагане на данъчните облекчения за деца и деца с увреждания. Те са в детайли разказани в уеб страницата на Национална агенция за приходите, а през идната седмица следва да бъде оповестена повече информация и във Facebook страницата на ведомството. Едно от най-важните условия за използване на облекченията е лицата да нямат отговорности, подлежащи на наложително осъществяване. От Национална агенция за приходите поучават жителите да ревизират с личен идентификационен код данъчната си сметка онлайн за отговорности преди да употребяват данъчно облекчение, с цел да избегнат неудобства.

Данъчните облекчения могат да се употребяват по два метода, както и до момента. Единият е с подаване на декларация пред работодателя по главния трудов контракт в интервала от 30 ноември до 31 декември 2021 година В този случай работодателят може да възвърне налога в период до края на януари 2022 година Втората опция за прилагане на данъчното понижение е с подаване на годишна данъчна декларация в Национална агенция за приходите в период от 10 януари до 03 май 2022 година, като паричните суми ще бъдат възобновени след инспекция от приходната организация в период от 1 месец след подаването на декларацията.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР