Нови перспективи за взаимоотношeнията с Република Северна Македония в областта

...
Нови перспективи за взаимоотношeнията с Република Северна Македония в областта
Коментари Харесай

Земеделският министър в Скопие: България и РСМ ще загубят много, ако не си партнират

Нови вероятности за взаимоотношeнията с Република Северна Македония в региона на земеделието разискаха в Скопие българският министър на земеделието Явор Гечев и министърът на земеделието, горите и водното стопанство на РСМ Люпчо Николовски. От българска страна в диалозите участваха и заместник-министрите на земеделието Георги Събев и Тодор Джиков.

„ Готови сме да споделим опита си от пътя, който извървяхме при присъединението към Европейския съюз и общия пазар, както и положителни практики, и този продан може да стартира още в този момент “, съобщи министър Гечев. Той посочи, че сега светът е изправен пред съществени провокации, и двете страни ще изгубят доста, в случай че не си партнират.

Българският аграрни министър очерта съответни въпроси, по които двете страни могат да работят дружно: да вземем за пример отбрана на артикули с географски инструкции, общи туристически и винени направления, ловджийски туризъм. „ Така можем да разпространяваме нашите обичаи “, сподели Явор Гечев.

Той уточни, че към момента пазарите се възвръщат след COVID-пандемията, което изостря тематиката за земеделието и хранителната сигурност, само че и основава благоприятни условия за нови хоризонти. Затова страните от Балканите би трябвало в дух на другарство да търсят благоприятни условия за общи планове, да развиват науката и земеделието, в това число и да употребяват стратегиите за трансгранично съдействие.

Българският агроминистър разяснява още, че земеделските производители от Република Северна Македония би трябвало да са готови за търсенето на огромни размери продукция след присъединението към Европейски Съюз. Явор Гечев добави, че и двете страни имат качествени аграрни артикули, които могат да разпространяват. В същото време обезлюдяването на селските региони е световна наклонност и по тази причина за тях е належащо да има целенасочени политики и да бъдат непокътнати многото дребни и междинни аграрни производители.

В рамките на визитата българската делегация посети завод за произвеждане и консервиране на биохрани, част от които се осъществят и в България, както и винарски мазета, финансирани със средства от предпресъдинителните фондове в западната ни съседка.

Явор Гечев осведоми Люпчо Николовски за идните при започване на идната година интернационалните изложби в България - Винария, Фуудтех и Лов и лов на риба, и предложения македонската страна да се включи в тях. Следващата среща за продължение на взаимната работа сред двете страни в региона на земеделието ще бъде в България. /БГНЕС
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР