Нови образци на бандеролите за тютюневите изделия и бутилираните алкохолни

...
Нови образци на бандеролите за тютюневите изделия и бутилираните алкохолни
Коментари Харесай

Смяната на бандеролите предизвика смут сред търговците на алкохол


Нови мостри на бандеролите за тютюневите произведения и бутилираните алкохолни питиета влизат в действие от 1 януари 2022 година, оповестиха тези дни от Министерството на финансите. Въпреки че акцизните артикули с настоящите все още бандероли ще могат да се осъществят до изчерпването им през цялата 2022 година, производители и вносители на алкохолни питиета предизвестиха, че чакат огромни загуби от смяната.

" Агенция " Митници " желае всяко едно сдружение да съобщи какъв брой от сегашните бандероли ще купи до края на годината. Ние не знаем ще има ли локдаун, няма ли да има, ще има ли коледни и новогодишни празненства? В тази пандемия и неяснота кой и какъв брой ще работи да се вземе решение за замяна на бандеролите е безумство ", разяснява Йордан Чорбаджийски, ръководител на Националната лозаро-винарска камара.

Обикновено дизайнът на бандеролите се трансформира на всеки 3-4 години, даже и да няма изменение в размера на акцизите. Производители и търговци на акцизни артикули обаче напомнят, че постоянно до момента най-малко 6 месеца по-рано финансовото министерство е съветвало с тях промяната. " Сега научихме от " Държавен вестник ", не бяхме поканени на среща да ни се изясни за какво, по какъв начин и тъкмо в този момент ", недоволстват от Лозаро-винарската камара.

Производители и търговци на алкохол споделят, че е мъчно да плануват продажбите за идващите три месеца при неяснотата докога заведенията ще работят с понижен потенциал, а нощните питейни заведения и нощни заведения ще бъдат затворени. " Обикновено декември е най-силният месец в годината - някои търговци реализират 30-40% от годишния си оборот тогава. При тази пандемията обаче това не е несъмнено. Ако сега заявим огромни количества от старите бандероли, не е ясно дали ще бъдат реализирани и през цялата следваща година ", изясни Йордан Чорбаджийски.

Опитът до момента показвал, че постоянно остават непродадени количества с изтекли бандероли в хранилища и в комерсиалната мрежа - изключително скъпият алкохол, който се купува по-рядко. В тези случаи акцизът би трябвало да се заплати още веднъж, с цел да може стоката да бъде продадена. " Държавата споделя, че може да върнем старите бандероли в ненарушена целокупност, но в същото време изисква те да бъдат залепени по този начин, че когато се отлепят, да се раздерат ", показват производители и вносители на алкохол.

" Нямаме нищо срещу да сменят бандеролите, но да го създадат примерно от 1 април или от 1 май ", оферират от Лозаро-винарската камара. Според тях тогава ще е по-лесно да се планира какво количество от старите бандероли да заявят до края на годината.

Смяната на акцизните стикери е и спомагателен разход за производителите и вносителите на алкохол. От Министерството на финансите показват, че единичните цени на хартийките, с които се облепят бутилките, се резервират, като за тютюневи произведения е 0,014 лева, а за алкохолни питиета – 0,032 лева

" Браншът заплаща 60 милиона лева за тези хартийки ", показва Чорбаджийски. Той напомня, че доста страни в Европа към този момент работят с цифрови бандероли, с които и контролът е доста по-ефективен. Лозаро-винарската камара е поставяла неведнъж въпроса за замяната на хартиените лепенки с цифрови, само че реакция от финансовото министерство няма.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР