Нови нископодови трамваи PESA ще обслужват три линии на градския

...
Нови нископодови трамваи PESA ще обслужват три линии на градския
Коментари Харесай

Нови трамваи ще обслужват три линии на градския транспорт в София

Нови нископодови трамваи PESA ще обслужват три линии на градския превоз в София. Те ще се движат по линии № 4, 5 и 18. Първите 14 от общо 29 трамвайни мотриси бяха показани публично от Столична община през днешния ден. Останалите 15 се чака да дойдат до края на годината.

Участие в събитието взеха и служебният заместител министър-председател по ръководство на европейските средства Атанас Пеканов и министърът на околната среда и водите Росица Карамфилова.

С тези 29 нови трамвая и доставените преди този момент стават общо 67, което е повече от половината от трамваите в придвижване в София “, регистрира столичният кмет Йорданка Фандъкова, представена от Българска телеграфна агенция.

По думите ѝ това е част от най-мащабната рационализация на наземния превоз и дружно със строителството на метрото е същинска смяна на градския превоз – една от най-важните ограничения за възстановяване на качеството на въздуха.

Фандъкова означи, че над 120 електробуси се движат по линиите на града, 100% от тролеите в София са възобновени с нови, както и към 90% от рейсовете. Според кмета това е действителното деяние в името на жителите на София. Фандъкова благодари на Европейската комисия за опциите и поддръжката за реализацията на тези планове.

Метрото и столичният градски превоз обслужват всекидневно хиляди софиянци, които имат право на по-добро качество на градския превоз, акцентира кметът на София.

Общо 29-те мотриси са закупени от общината със средства по оперативна стратегия „ Околна среда “ 2014 – 2020 година, по план за възстановяване качеството на атмосферния въздух в града. Стойността на инвестицията е малко над 117 млн. лева Закупените трамваи ще се експлоатират от „ Столичен Електротранспорт “ ЕАД.

Целта е да се обезпечи повече комфорт на пасажерите по въпросните линии, само че и да се понижат разноските по употреба на преносимия състав. 

Новите трамвайни мотриси са климатизирани, с платформа за детски колички и трудноподвижни хора, разполагат със стоп бутон за слизане и звукова сигнализация за незрящи хора. Трамваите са снабдени с електрическа отоплителна система и две обособени климатични системи – за изстудяване на пътническия салон и на кабината на лидера.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР