Нови неочаквано високи цени на тока на свободния пазар отбелязва

...
Нови неочаквано високи цени на тока на свободния пазар отбелязва
Коментари Харесай

Отбелязват високи цени на тока на свободния пазар през април

Нови ненадейно високи цени на тока на свободния пазар отбелязва бизнесът от април. Това беше и повода за изключителна среща сред работодатели, синдикати с премиера и министри, която се състоя през днешния ден в Министерския съвет.


Цената на тока на свободния пазар ще се усили още веднъж откакто падне таксата за експорт, безапелационни са както от бизнеса, по този начин и представителите на страната.
Валентин Николов, ръководител на енергийната комисия към Народно събрание: Просто ще вземат от нас по-евтината сила, която произвеждаме, за жалост, това ще окаже напън и при всички случаи би трябвало да се набележат ограничения и тъкмо това разисквахме.
Според бизнеса разумното решение на този проблем е да отпадне и такса импорт, с цел да могат нашите компании да внасят ток на по-ниски цени. Държавата ще обмисли тази алтернатива. Работодателите предизвестяват, че в случай че не бъде взето решение, няма да могат да усилват заплати тази година.
Васил Велев, ръководител на Асоциацията на индустриалния капитал в България: Многото проблеми, които се струпаха и с касовите апарати наредбата, с идните тол такси, а в този момент и цената на електрическата енергия ще създадат по този начин, че ще бъде доста мъчно да осъществим обещанието, което сме дали за несимволично нарастване на заплатите.
От бизнеса акцентираха и обстоятелството, че на нашата борса се предлага доста малко ток, съгласно енергийното министерство, обаче това не е тъкмо по този начин.
Теменужка Петкова, министър на енергетиката: Имайки поради това, че на нашата борса предлагаме само и единствено българските производители, българската борса стои доста добре на фона на това предложение, което ние можем да осигурим.
От ведомството въпреки всичко плануват с последните промени в закона за енергетиката, които ще бъдат финализирани до две седмици да се разшири кръга на производителите на ток, които продават на борсата.

От бизнеса упорстват още Комисията за енергийно и водно контролиране към този момент да не дефинира в последния миг новите цени на електрическата енергия както за бита, по този начин и за бизнеса, а месец авансово.
Пламен Димитров, президент на КНСБ: Нещо, което желаеме от години от държавното управление, да се уголемява и въвеждането на дефиницията енергийно небогати, които да бъдат непосредствено подпомагани, а не тези, които си топлят басейните с на ниска цена ток.
Проблем, който през днешния ден е бил подложен от синдикатите, е бъдещето на застрашената от банкрут държавна Топлоелектрическа централа " Марица изток 2 ".
Теменужка Петкова, министър на енергетиката: Обединихме се към това, че би трябвало да търсим пътища, способи, с цел да съхраним работата на Топлоелектрическа централа " Марица изток 2 ", тъй като в случай че този производител на електрическа сила не съхранява своята активност - това фактически ще докара до недостиг на пазара и до повишаване на електрическата сила.
След Великден се чака окончателното решение на Брюксел дали страната може да подкрепи теца с 200 млн. лв. или не.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР