Нови млечни продукти, без аналог на българския пазар, станаха изключително

...
Нови млечни продукти, без аналог на българския пазар, станаха изключително
Коментари Харесай

Лабне, млечни конци и каймак – пътешествие в Ориента, но с българско фермерско мляко

Нови млечни артикули, без аналог на българския пазар, станаха извънредно известни - лабне, млечни конци и ориенталски каймак. Това са артикули по истински предписания от Ориента, само че направени от българско фермерско мляко и даже родните шеф-готвачи започнаха да ги употребяват в рецептите си.

СИРЕНЕ С ХИЛЯДОЛЕТНА ИСТОРИЯ

Макар никой да не знае по кое време е основано лабнето, сирена, приготвени от цедено кисело мляко, в района на Ливан се вършат от епохи. Древните бедуински племена го употребявали като значим източник на протеини и даже имали суха версия, предопределена за техния метод на живот.

Основната разлика сред типовете лабне, които могат да се опитат в Ориента, идва от избора на мляко. Технолозите споделят, че то въздейства най-вече на усета. В България могат да се намерят три типа - натурално от краве мляко, от краве мляко с червен пипер и от козе мляко с джоджен. То зрее минимум 3 месеца във висококачествено слънчогледово олио " първа преса ". Лабнето е значим източник на протеини и се смята за пробиотична храна поради високото съществуване на здравословни бактерии, които оказват помощ за усилване на метаболизма и имунната система. С плътния си и маслен усет, ливанското сирене е извънредно уместно за салати, разнообразни типове разядки, както и за готвене на ястия, в това число и като застройка за чорба.

УНИВЕРСАЛНОСТ И БОГАТ ВКУС
 Снимка 479799

Като цяло млечните артикули по рецепта от Ориента се отличават със своята повсеместност. Ориенталският каймак да вземем за пример няма нищо общо с този каймак, който познаваме от Сърбия и България. Не съдържа сол, а естествената наслада на лактозата, което го прави съвършен за приложение както за солени ястия, по този начин и за десерти. Допълва отлично кремове, салати и даже суши. Много е подобаващ и за кето диети, тъй като е с 40% масленост.

Друг доста забавен артикул от Близкия изток са млечните конци. Те също са без аналог на българския пазар. Наричат се още " чечил " или " тел пейнир ". Специфичното за тях е, че колкото повече се отделят (накъсват) конците, толкоз по-наситен и богат става усетът им. Широко публикувани са в Турция, Сирия, Иран, Ирак, Армения и Русия. Много са подобаващи както за мезе, по този начин и за допълнение на солени ястия.
 Снимка 481288

Още за продуктите по рецепта от Ориента и рецептите с тях четете на www.destan.bg

Вкусната ни обиколка в света на Ориента завършва с рецепта от един от най-младите основни готвачи в България - началник Никола Симеонов, който е работил и в заведения за хранене със звезди Michelin. Пред нас той показа една лесна и доста вкусна разядка с лабне:
 Снимка 479801

ПАТЛАДЖАНЕНА РАЗЯДКА С ЛАБНЕ

Необходими артикули:
1 печен патладжан 10 печени чушки 200 г лабне от козе мляко " Дестан " с джоджен или натурално от краве мляко 2 с.л. майонеза 2 с.л. гъсто кисело мляко 2 с.л. зехтин 3 скилидки чесън 2 с.л. оцет 3 стръка копър сол на усет
Начин на подготвяне:

Патладжанът и чушките нарязваме на доста дребно или намачкваме по избор. В купа смесваме намачканите зеленчуци и прибавяме нарязаните на дребно чесън и копър. Овкусяваме с майонезата, киселото мляко, зехтина и сол на усет. Добавяме лабнето и намачкваме до приемане на хомогенна примес. Сервираме с препечени филийки.
Източник: lifestyle.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР