Нови клетки, имплантирани в увреден от инсулт мозък, могат да

...
Нови клетки, имплантирани в увреден от инсулт мозък, могат да
Коментари Харесай

Имплантирането нови клетки може да възстанови увреден от инсулт мозък

Нови кафези, вградени в повреден от инсулт мозък, могат да укрепят невронната му мрежа и да го възстановят. Методът беше показан на форума „ Неврогенеза на Черно море “/ “Black Sea Neurogenesis “, който се провежда за поредна година от Медицински университет – Варна с поддръжката на Национална стратегия „ Европейски научни мрежи “ на Министерството на образованието и науката, и план TRANSTEM на Европейската комисия.

Алтернативните тактики за възобновяване на мозъка и непринудено възвръщане на функционалностите след исхемичен инсулт бяха разисквани от експерти от Германия, Швейцария, Испания, Франция, Австрия, Швеция, Италия, Англия, Гърция и България, Япония и Съединени американски щати. Подходът добавя познатата досега рехабилитация.

Експертите в региона на клетъчната биология, епигенетиката, генетиката, невробиологията, невропатологията и биоинформатиката разискаха и тематики, свързани с развиването на мозъка от зародишен стадий до възрастен субект, процесите на стареене на мозъка и регенериране на клетките.

Форумът е неповторим, тъй като бяха преплетени 2 съществени концепции - за механизмите на развиване на мозъка преди раждането и за гъвкавостта на мозъка при възрастни след увреда. Всички сходни конгреси, които се провеждат измежду международните научни области, подчертават единствено на една от двете концепции. Важно е учените, които работят в тези области, да обменят непосредствено опит и отзиви в един общ конгрес. Така се раждат нови хрумвания заради обстоятелството, че тези механизми и в двата случая имат повторяемост в своите молекулни връзки и в това, по какъв начин рабтят другите сигнални пътища, изясни проф. доктор Антон Тончев, шеф на Научноизследователския институт в МУ-Варна и теоретичен уредник на форума.

Богатата научна стратегия бе разпределена в две съществени секции: неврогенеза по време на развиването и неврогенеза при възрастни. Учените се концентрираха върху търсене на решения за лекувания при исхемичен инсулт, мозъчни тумори, дегенеративни болести посредством откриване на новости за процесите на неврогенеза.

Неврогенезата е развой на формиране на неврони от стволови кафези, който стартира през ембрионалното развиване и води до образуването на към 70 милиарна нервни кафези. В обособени мозъчни райони, неврогенезата продължава през целия живот на индивида. Учените са заинтригувани от молекулярните механизми на това формиране, с цел да схванат по какъв начин могат да окажат въздействие върху процеса, за нови лечения.

 
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР