Нови жилищни кооперации никнат като гъби в Родопите, регионът обезлюдява,

...
Нови жилищни кооперации никнат като гъби в Родопите, регионът обезлюдява,
Коментари Харесай

В Родопите се чудят и маят: Работници взимат по 580 лв. заплата на строежите, а един квадратен метър върви за 400 евро

Нови жилищни кооперации никнат като гъби в Родопите, районът обезлюдява, а във все по-неатрактивните родопски градове, цените на квадратния метър се покачват. В същото време качеството в строителството буди отрицателни мнения, оповестява 24rodopi.com.

Въпреки неналичието на квалифицирани фрагменти, на градежите към този момент могат да се открият и мераклии за тежката работа даже против 580 лв. на месец. Подобно заплащане по време на взрива на строителството през 2007-2008 година можеше да провокира само смях в бранша, само че към този момент е реалност. Дюлгери се хващат по обекти с фирмен лозунг „ От копка до ключ” и за сходно възнаграждение.

Въпреки, че междинните равнища на възнагражденията в бранша са от порядъка на надник от 40-50 лв.. „ Видимо в сектора рецесия няма. Тя е обвързвана само с дефицита на фрагменти с нужната подготовка. Тук по-скоро става въпрос за предпочитание за генериране на по-голяма чиста облага. Евтини материали, евтина работна ръка и квадратен метър достигащ до 500 евро. За това говорим”, разяснява специалист в строителния браш в Източните Родопи.

В същото време от Инспекцията по труда регистрират като най-проблемна обстановката точно в бранш „ Строителство”. Масово по обектите работната седмица е 6-дневна, само че по документи-от 8 до 17 часа от понеделник до петък.
В неатрактивните родопски градове цените на недвижимите парцели освен държат високи равнища от години, само че и крачат решително ведно със обстановката в Топ 3 на най-привлекателните градове в страната, а точно - порастват нагоре.

Цената на недвижимите парцели в Смолян още веднъж бележи растеж в последните месеци. Предлагането пък не стопира, макар слабото търсене и занижените покупателни благоприятни условия на жителите в региона. Изводите са на брокери в района.

От 30 евро на квадратен метър стартира предлагането на имоти в Смолян, подобаващи за строителство, откри наша инспекция. „ Ток, вода и канализация наоколо. Голямо лице към асфалтов път. Подробен устройствен план за жилищно застрояване ", пък са неизменима част към офертите за „ зелена морава " в чертите на града.

Парцел с повърхност от 988 квадратни метра в Долно Райково се оферира за 29 640 евро. За близо 33 евро за квадрат в същия регион пък се предлага парцел от 246 квадрата, като в имота има съществуващи порутени жилищни и икономически здания, които могат да се употребяват за „ строителни материали " за искащите да строят нови притежатели, разкриват брокери на недвижими парцели.

В същото време цената на квадратен метър тухлено строителство към този момент надвишава и 500 евро. Тристаен апартамент в Нов център върви за 43 000 евро. 780 лв. за кв. м пък доближава цената за етаж от къща плюс дворно пространство.

За разлика отпреди години, цените на жилищата в Пампорово също са скочили, като квадратният метър върви по 960 евро.

Какво е ситуацията в Кърджали? По 300-350 евро за квадратен метър е цената на жилищата в най-големия квартал в града-„ Възрожденци ". При новото строителство обаче се виждат и предложения, надалеч над тази рационална стойност. В централната част на Кърджали парцелите се търгуват сред 450 и 550 евро за квадратен метър.

Цeнитe нa имoтитe в цялaтa cтpaнa бeлeжaт плaвeн pъcт oт 6% дo 8%, изясняват специалисти в областта на недвижимото имущество. Pъcтът ce oтчитa в гoлeмитe гpaдoвe, дoĸaтo в мaлĸитe тoй e дocтa пo-ниcъĸ. Причината е в cпaдa нa лиxвитe пo ĸpeдититe, което от своя страна усилва тъpceнeтo нa имoти.

Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР