Нови девет специалности да влязат в Списъка на защитените от

...
Нови девет специалности да влязат в Списъка на защитените от
Коментари Харесай

МОН предлага 9 нови защитени специалности

Нови девет специалности да влязат в Списъка на предпазените от страната специалности от специалности за 2023/2024 образователна година, предлага Министерството на образованието и науката. 

Седем от специалностите са от професионално направление „ Строителство “ - „ Строително дърводелство “, „ Строително тенекеджийство “, „ Вътрешни облицовки “, „ Покриви “, „ Метални структури “, „ Сухо строителство “ и „ Строител на релсови пътища и уреди към тях “.

Останалите две са „ Класически принадлежности “ за специалност „ Лютиер “ от професионално направление „ Приложни изкуства и занаяти “ и „ Конструиране, моделиране и технология на кожено-галантерийни произведения “ от професионално направление „ Производствени технологии – текстил, облекло, обувки и кожи “. С тях за предпазените от страната специалности от специалности ще станат общо 60. Това са специалности, които са неповторими като наличие и всяка от тях се преподава в не повече от четири учебни заведения в страната. Обучението по тях се прави по сбъднат държавен банкет в паралелка с минимум 9 възпитаници.

От листата се изважда една компетентност - „ Дограма и стъклопоставяне “, защото към този момент не дава отговор на критерия за уникалност по териториален симптом.

С шест нови да се актуализира и Списъкът със специалности с предстоящ дефицит от експерти на пазара на труда за образователната 2023/2024 година, предлага още МОН.

Две специалности са от професионално направление „ Горско стопанство “ - „ Дърводобив “ и „ Механизация на горското стопанство “. Други две са от професионално направление „ Строителство “ - „ Основни и довършителни работи “ и „ Строителство и архитектура “, а останалите са „ Програмно обезпечаване “ от професионално направление „ Компютърни науки “ и „ Логистика на товари и услуги “ от професионално направление „ Транспортни услуги “.

Така специалностите с предстоящ дефицит от експерти на пазара на труда ще станат общо 84. Обучението по тях се прави по сбъднат държавен банкет в паралелка с минимум 12 възпитаници.

Списъците са обновени с оферти от национално представителните работодателски организации и министерствата. Предвижда се да се ползват от образователната 2023/2024 година за учениците, признати в VIII клас по държавния банкет.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР