Нови дефиниции за килограма и други основни единици от международната

...
Нови дефиниции за килограма и други основни единици от международната
Коментари Харесай

Приеха нови дефиниции за килограм и други мерни единици

Нови дефиниции за кг и други съществени единици от интернационалната система SI бяха признати на Генералната конференция по ограниченията и теглилките във Версай, Франция. Мярката за маса към този момент се дефинира посредством формула от квантовата физика. Новите дефиниции ще влязат в действие от 20 май следващата година.


Новите дефиниции няма да обиден осезаемо нашия обичай, само че имат значение за редица области като фармацевтика и климатология. Килограмът към този момент ще се дефинира посредством пресмятане по константата на Планк. Тя отразява отношението сред силата и честотата на субатомни частици.

Досегашният пример за кг е цилиндър от платина и иридий, съхраняван в покрайнините на Париж. И примерът на метъра до 1960-та година беше железен, само че към този момент се основава на скоростта на светлината. Ревизията на кг разрешава по-точни измервания на изключително дребни и изключително огромни маси.

Мартин Милтън - шеф на Международно бюро за ограничения и теглилки: Индустрията ще може да прави тези измервания онлайн по време на индустриалния развой, ще можем да вършим такива измерwания в Космоса, на други планети.
За разлика от металния пример Константата на Планк не натрупа прахуляк и не се трансформира с времето. Представители на над 50 страни във Версай утвърдиха единомислещо и актуализирането на други три основни единици- Келвина за температура, Ампера за електрически ток и Мола за количество вещество. Останалите единици в системата Си - кандела за мощ на светлината и секундата за време към този момент се основават на физически константи.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР