Нови 14 040 дози от ваксината на Pfizer/BioNTech пристигнаха днес,

...
Нови 14 040 дози от ваксината на Pfizer/BioNTech пристигнаха днес,
Коментари Харесай

Нова доставка на ваксини в страната

Нови 14 040 дози от имунизацията на Pfizer/BioNTech дойдоха през днешния ден, 25 януари, в България. Те ще бъдат разпределени в страната, съгласно Националния имунизационен проект. Доставката компенсира част от недоставените предходната седмица ваксини, изясни изпълнителният шеф на Изпълнителната организация по медикаментите Богдан Кирилов.

През февруари се чака доставка на още 83 хиляди дози, а през март в страната би трябвало да дойдат 104 хиляди ваксини от същия производител.

Последните доставки от имунизацията на Pfizer дойдоха в по-малко количество от декларираното. Причината - метаморфоза на активността на компанията, която докара до всеобщо закъснение на пратките в цяла Европа.

"Тези дози компенсират количеството, което не дойде предходната седмица. Очаква се и през идващия месец да има отплата от към 2300 дози. Имаме информация, че през февруари ще получим 83 хиляди дози, а през март - 104 хиляди. За март броя не е дефинитивна и може да бъде по-голяма ", съобщи изпълнителният шеф на Агенцията по медикаментите Богдан Кирилов.

Новите дози от имунизацията на Moderna ще дойдат към края на седмицата. Те ще бъдат 3600 дози, добави Кирилов.

„ Очакваме решението на Евроагенцията по медикаментите за имунизацията на AstraZeneca. Надяваме се тя да е третата позволена за приложимост. Може да има и четвърта. Всичко зависи от това по кое време фирмите ще стартират да доставят. Нашите очаквания са, че след март-април ще имаме доста повече количества “, сподели още Кирилов.

„ Когато някой от нас разяснява брой имунизирани лица до края на годината, постоянно има изискване какъв брой компании ще се включат. За първите две компании се чакат към 4,5 млн. дози, което значи, че 2,2 млн. от популацията сигурно могат да бъдат имунизирани до края на годината. При състояние, че и петте ваксини получат предстоящото позволение, това значи че 2,5 млн. души ще бъдат имунизирани доникъде на годината. “, сподели Кирилов.

За съветската ваксина

„ Всяка ваксина, без значение от нейния генезис, би трябвало да премине през процедура. Имаме информация, че началната фаза на договаряния сред Европейски Съюз и представителите за съветската ваксина са почнали. Надяваме се, че ще получим повече информация в идващите дни. Ако тя дава отговор на всички условия, сигурно ще получи позволение ", сподели още Кирилов.

По думите на специалиста четвъртата ваксина, която следва да бъде пусната за потребление, е тази на Johnson&Johnson.

„ Тя е сходна на имунизацията на Оксфорд. Предстои да бъдат оповестени резултатите от клиничните изпитвания “, добави Кирилов.
Източник: bnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР