„Новатек“ в събота в присъствието на президента на Русия Владимир

...
„Новатек“ в събота в присъствието на президента на Русия Владимир
Коментари Харесай

Японският консорциум Mitsui/Jogmec купува от „Новатек“ 10 % от „Арктик СПГ 2“


„ Новатек “ в събота в наличието на президента на Русия Владимир Путин и премиера на Япония Синдзо Абе подписа контракт с японския консорциум Mitsui/Jogmec за продажбата на дял в 10 % в плана „ Арктик СПГ 2 “, излиза наяве от известие на съветската компания.

„ Участието в плана планува придобиване от японските участници в СПГ (втечнен природен газ или ВПГ или LNG) на размер от към 2 млн. тона годишно от „ Арктик СПГ 2 “ на дълготрайна база. Затварянето на договорката се чака в скоро време, след приемане на нужните регулаторни утвърждения “, оповестява „ Новатек “.

В известието за пресата след руско-японските договаряния Путин означи, че в сходство с пописаното съглашение, „ вложенията са съвсем 3 милиарда $ “, само че не посочи дали става въпрос за сумата по договорката или за размера от вложения в плана, прецизират от своя страна съветските медии. Те напомнят, че „ Новатек “ към този момент се е договорил за продажба от 40 % в плана – по 10 % купуват френската Total, китайските CNPC и CNOOC и 10 % - японският консорциум.

По думите на ръководителя на компанията Леонид Михелсон всички четири покупко-продажби са съвсем при идентични условия. Акциите на Total, китайските CNPC и CNOOC са за по 2,55 милиарда $ всяка. Част от средствата се заплащат незабавно, а друга част – след 12 месеца.

Проектът „ Арктик СПГ 2 “ планува строителство на три линии за произвеждане на полутечен природен газ с потенциал от по 6,6 млн. тона годишно всяка или общо 19,8 млн. тона. Инвестициите в плана се правят оценка на 20 – 21 милиарда $. Компания „ Арктик СПГ 2 “ и с лиценз за износ на полутечен природен газ.

Япония е един от най-големите потребители на полутечен природен газ. Компаниите Mitsui и Mitsubishi са измежду участниците в първи план за полутечен природен газ в Русия - „ Сахалин 2 “ и имат интерес от разширението му. Интересуват се и от други сходни планове.
Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР