Новата вирусологична лаборатория за изследване за коронавирус към Медицинския университет

...
Новата вирусологична лаборатория за изследване за коронавирус към Медицинския университет
Коментари Харесай

Лабораторията за изследване на коронавирус започва да работи в Плевен от утре

Новата вирусологична лаборатория за проучване за ковид към Медицинския университет в Плевен през днешния ден ще направи първа проява на работата на екипа, а на следващия ден стартира работа. Това оповестиха от висшето учебно заведение.

Университетът в Плевен влага над 110 000 лв. лични средства и оборудва новото звено към Научноизследователския си институт във Втора клинична база. Апаратът за PCR диагностика е в подготвеност за работа. Научните екипи са минали обучителен курс във ВМА-София и са снабдени с защитни дрехи за пускане на проучванията. Предстои доставяне с консумативи за осъществяване на PCR проби и пускане на диагностичния развой. Демонстрацията ще бъде от 17.00 часа.

Ректорът на университета, проф.д-р Славчо Томов, съобщи пред, че експертите са готови и ще изследват проби, които са ориентирани от Националния действен щаб за битка с ковид, тъй като лабораторията ще действа на послушание на щаба. Изследванията ще бъдат правени от хора, които имат доскорошен опит с PCR-а, минали в допълнение образование. Университетът е в контакт с водещ вирусолог на който ще разчита като съветник, съобщи Българска телеграфна агенция.

Отскоро плевенският университет разполага с още една неповторима по рода си лаборатория, предопределена за образование във виртуалната действителност (VR). Придобивката е оборудвана във Факултет по фармация по план, който основава Център за подготвеност - за персонализирана медицина, 3Д и телемедицина, роботизирана и минимално инвазивна хирургия. Финансирането е по Оперативна програма " Наука и обучение за образован напредък ". Първото университетско VR студио основава условия за научноизследователска активност, за образование на хирурзи, млади лекари и студенти. Това става посредством обезпеченото 360-градусово наблюдаване на интервенция без да е нужно обучаемите да застанат над действителна операционна маса. Усещането им е, че през своите очила виждат действителна интервенция. Преживяването е неповторимо и си заслужава да бъде забелязано и от младежи, които биха желали да се посветят на лекарската специалност, означават от висшето учебно заведение в Плевен.

 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР