Новата управляваща коалиция в Германия иска да привлича всяка година ...

Новата управляваща коалиция в Германия иска да привлича всяка година

Германия иска да привлича по 400 000 квалифицирани чужди работници годишно

Новата ръководеща коалиция в Германия желае да притегля всяка година по 400 000 квалифицирани служащи от чужбина, с цел да помогне по едно и също време за облекчение на демографския дисбаланс и на дефицита на работна ръка в основни браншове, съобщи Ройтерс. 

" Недостигът на квалифицирани служащи е станал толкоз сериозен, че това доста забавя икономическия ни напредък. Можем да сложим под надзор казуса със застаряването на работното ръка единствено посредством съвременна политика на имиграция ", уточни ръководителят на парламентарната група на Свободната демократическа партия Кристиан Дюр, в изявление за сп. " Виршафтсвохе ", предава Българска телеграфна агенция. Според него би трябвало допустимо най-бързо да стартират да се притеглят по 400 000 квалифицирани служащи от чужбина. 

В съдружното съглашение социалдемократите на канцлера Олаф Шолц, свободните демократи и Зелените се споразумяха по ограничения, които да създадат немския пазар на труда по-привлекателен за служащи от страни отвън Европейски Съюз, както и за повишение на минималната почасова заплата.

По оценки на близкия с работодателите Германски стопански институт страната ще изгуби над 300 000 служащи тази година поради броя на излизанията в пенсия, който е по-голям от този на навлизанията на пазара на труда. Очаква се тази разлика да се задълбочи до края на десетилетието. 

Източник: manager.bg


КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР


PromoMall.bg