Новата учебна години ще започне присъствено. Това потвърди тази сутрин

...
Новата учебна години ще започне присъствено. Това потвърди тази сутрин
Коментари Харесай

Как и при какви мерки ще започне новата учебна година?

Новата образователна години ще стартира присъствено. Това удостовери тази заран просветният министър проф. Николай Денков. Очаква се това да стане и в Търговище, макар че региона е в тъмночервената зона. Остава изискването да се наблюдават равнищата на заразяване и според от стойностите образованието ще е или присъствено или онлайн.

Тук споделят, че за втора поредна година няма по какъв начин да поканят всичките си 1465 възпитаници на първия образователен ден. Затова на тържеството ще са единствено четири випуска. Просветният министър проф. Денков пък сподели, че ще се изпратят инструкции до учебните заведения другите випуски да не взаимодействат между тях и да идват в разнообразни часове в първия образователен ден.

" Откриването на образователната година е тържествено. Вдига се българското знаме, пуска се българския химн, всичко това е извънредно тържествено - няма по какъв начин да подвигаме знамето 12 пъти, да пускаме химна 12 пъти, да чете словото шефа 12 пъти и всичко останало 12 пъти да се случи в двора на учебното заведение ", изяснява Венелина Николова, шеф на 125-то СУ.



Учебната година ще стартира присъствено, удостовери министър Денков. Дори в тъмночервената област Търговище.

Тук пледират за присъствено образование.

" За мен деца в първи клас да са онлайн обучениие е много непостижима задача за самите родители, които ще се постанова вероятно да стопират да работят, да са хоум офис, би трябвало да учат паралелно с тези деца, които нямат никакви привички ", споделя Мариана Дойкова, майка на първокласник.

" Надавам се, че първи клас ще бъдат присъствено, желая да бъдат присъствено ", споделя Надежда Павлова, преподавател на първи клас.

Министър Денков изясни, че онлайн ротационно или напълно ще се минава при три случая.

" Когато имаме прекалено много инфектирани деца - 10 %. Вторият, когато имаме доста заболели учители и не може да се реализира присъствено образование ", изясни проф. Денков.

И третият - министърът на опазването на здравето може да затвори учебните заведения в тъмночервената зона. Първо онлайн ще излизат най-големите възпитаници като дванайсетокласниците ще са последни. От прогимназията последни пък ще са седми клас. В първия вид на тези два класа не беше даден приоритет.

" Това са едни от най-важните години в учебното обучение, 7 и 12 клас, има НВО в четвърти и десети, само че от него не зависи кой знае какво.Така че е обикновено 7 и 12 клас да са оптимално в учебно заведение ", изясни Венелина Николова.



Последни ще излизат онлайн децата от първи до четвърти клас. С променените ограничения на министерството, тези възпитаници няма да носят маски в час. Учителите също могат да не носят маски, в случай че са на метър и половина разстояние от децата.

Затворените пространства ще се проветряват интензивно, тъй като там става заразяването, сподели още министър Денков. Той изясни, че тази година ограниченията са изменени по този начин, че децата да са оптимално в учебно заведение.

Например при ротациите, онлайн ще са единствено 50, а не 70 % от учениците. Остава и опцията децата на родители, които желаят това, да учат електронно.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР