Новата учебна година започна за над 706 хиляди български ученици.

...
Новата учебна година започна за над 706 хиляди български ученици.
Коментари Харесай

Първият учебен ден - празненства за различните класове по различно време

Новата образователна година стартира за над 706 хиляди български възпитаници. Първокласниците са близо 59 хиляди. Засега ще се учи присъствено.

На празник, като на празник! Въпреки COVID-19 и ограниченията, през днешния ден най-щастливи и нетърпеливи са първокласниците.

Малката Нелия с неспокойствие е чакала да тръгне на учебно заведение. " Интересно ми е да изучавам и всичко останало.Обичам да вземам решение задачки ", споделя тя.

Българска национална телевизия: Ранното ставане няма ли да ти пречи?

- Не.

Българска национална телевизия: Какво ще ти бъде най-интересно?

- Да се науча да чета.

Заради разпорежданията на просветния министър обособените випуски да не се срещат между тях, тържеството в столичното 25-о главно учебно заведение беше единствено за първи и пети клас. Така постъпиха и в цялата страна - учебните заведения избираха единствено по няколко випуска за тържеството. Най-често - 1,5, 8 и 12 клас. След химна и издигането на националния байрак зазвъня и първият образователен звънец.

След 11.30 в учебното заведение пристигнаха и учениците от другите класове, които влизаха по график и от два разнообразни входа. Родители, учители, деца - всички през днешния ден споделиха, че желаят да учат присъствено и след днешния ден.

" Присъствено, присъствено! Защото е по-добре да забележим какво ще е в пети клас, в сравнение с онлайн ", бяха безапелационни петокласниците.

" Категорично би трябвало да са присъствено, тъй като те нямат построени никакви привички към момента ", споделя Галина Ганева, майка на първокласник.

" Всички ние сме оптимално за присъствено образование ", разяснява Надка Доковска, шеф на 25-о ОУ.

Образователният министър проф. Николай Денков пожела децата да са здрави и да има присъствено образование. Припомни, че при 10% заболели или се минава към ротация, или се затваря учебното заведение.

" До ранния следобяд всички учебни заведения с копие до РУО-тата изпращат информация до нас, на тази база същия ден, още до вечерта приготвяме заповедите и ги издаваме, тъй че другия ден да се премине към съответното образование. Дано не се постанова, само че истината е, че ще се наложи. На някои места ", изясни проф. Николай Денков.



Засега в учебните заведения няма решения и за бързи проби на учениците. Трябва да са съгласни 90% от родителите.

" Засега такова предпочитание измежду родителите не е генерирано и не е демонстрирано, демонстрират анкетите ", сподели Силвия Кирова, ръководител на Обществения съвет на 25-то ОУ.

Може би след броени дни следва да забележим какво ще се случи.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР