Новата социална помощ, която ще замести интеграционните добавки, ще обхване

...
Новата социална помощ, която ще замести интеграционните добавки, ще обхване
Коментари Харесай

Нова социална помощ замества досегашните ингерационни добавки

Новата обществена помощ, която ще замести интеграционните добавки, ще обхване по-широк кръг от хора с увреждания, а някои ще получават по-голяма сума. Това планува новият Закон за хората с увреждания, който ще влезе в действие от 1 януари. Помощта към този момент няма да се пресмята съгласно обезпечения най-малък приход, а като % от линията на беднотия. Законът предлага нова скица за пресмятане на финансовата помощ.


Юристът Хари Хараламбов е с над 90% степен на увреждане, има право на непозната помощ и получава пенсия за неработоспособност по общо заболяване. Хари има и трудов стаж. Ето за какво по новата скица ще получава към 104 лв. финансова поддръжка.
Хари Хараламбов - правист към районната организация на Съюза на слепите в София: Новият закон се стреми до някаква степен да се покачват приходите, само че не доста. Общо взето стремежът е общият приход на хората с увреждания - пенсията и тази финансова поддръжка, да се приближи до линията на беднотия.  © Българска национална телевизия
Според новата канара според от % на увреждане хората ще бъдат подпомагани със сума сред 24 и 198 лв. на месец. Минималната помощ е за хората с увреждане сред от 50 до 71%, а най-голямата - за тези с над 90%, които имат потребност от непозната помощ и получават обществената пенсия за неработоспособност. Последната група е към 16 хиляди души. Според общественото министерство помощта ще се усилва всяка година, точно тъй като към този момент се свързва с линията на беднотия, която пред 2019 година ще е 348 лв..
 © Българска национална телевизия
Министър Бисер Петков категорично акцентира, че в случай че поради новата формула на някой му се поставят по-малко средства, то той ще си получава по отношение на в този момент.
Бисер Петков - министър на труда и обществената политика: Никой няма да получава по-малко в сравнение с сумарно е получавал, а голямата част ще получават повече.
Социалното министерство акцентира още, че повече хора ще могат да аплайват за тази помощ. Досега интеграционни добавки са получавали 500 хиляди души. Новата помощ ще стига до тях автоматизирано. А от началото на годината още към 140 хиляди души ще могат да аплайват. Тоест общо 640 000 хора с увреждания имат право на помощта.
 © Българска национална телевизия
Новите получатели обаче ще би трябвало да подадат заявки в Агенцията за обществено подкрепяне след 1 януари.

Помощта визира и към 340 000 пенсионери с увреждане над 50% и трудов стаж. Те сега получават 25% от размера на обществената инвалидна пенсия или малко над 30 лв.. Разликата е, че към този момент ще им се изплащат от Агенцията за обществено подкрепяне, а не от Национален осигурителен институт. Ето за какво те ще получат помощта си със забавяне - на 15 феруари, вместо при започване на годината.
Бисер Петков - министър на труда и обществената политика: Просто заради другия времеви график на заплащания от двете системи.
Според Хари, който също е измежду засегнатите, забавянето не е огромен проблем.

Хари Хараламбов - правист към районната организация на Съюза на слепите в София: През януари ще име едно известно понижение на персоналния бюджет на всеки човек с увреждане, който ще се навакса през февруари.
Парите за новата помощ ще бъдат заделени от бюджета на общественото министрество.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР