Новата обществена тоалетна в столичната градинка Кристал все още не

...
Новата обществена тоалетна в столичната градинка Кристал все още не
Коментари Харесай

Столичната община не знае кога ще заработи тоалетната за 200 хил. лв. в градинката "Кристал"

Новата социална тоалетна в столичната градинка " Кристал " към момента не работи, въпреки да е подготвена от април 2019 година Причината се крие в дебрите на приемо-предавателните процедури за ремонта на Зона 4 на центъра. Тя обгръща площад " Св. Александър Невски " и градината " Кристал " и е с обща стойност 21 млн. лв..

Въпросната тоалетна се оказва италианска и коства над 100 хиляди лв., само че в " Кристал " са инсталирани две - една до друга. Те са автоматизирани, самопочистващи се, а технологията им е " TMATIC-SMART ", оповестиха от гражданската организация " Спаси София ".

Въпреки свръхскъпата инвестиция и потребността от подобен обект Столичната община не знае по кое време тя ще бъде пусната в употреба.

" Тоалетната в градинката " Кристал " е част от Етап 2 на обновяването на Зона 4 на централната градска част, в който стадий строителните работи са спрени, поради потребността от препроектиране ", споделиха от общината за " Дневник ". Според тях следва до края на август да се обсъдят рекомендациите към плана за ремонт на Зона 4 и незабавно по-късно общината щяла да разгласи процедура за избор на реализатор.

Кашата с ремонта на площад " Св. Александър Невски "

Главният проектант на София Здравко Здравков на 19 февруари 2019 година издава заповед за етапност на ремонтните действия в Зона 4. Тя е подбудена от различия към утвърждения с конкурс план за възобновяване на площад " Св. Александър Невски ". Така цялата свършена работа, почнала през юни 2018 година, се включва в стадий 1- това са градинките " Кристал ", " Св. Климент Охридски " и тази пред храма " Св. София ".

Целият площад " Св. Александър Невски " е оставен за стадий 2. За него следва изцяло препроектиране, което включва опазване на достоверната настилка на площада, отвод от пренасяне на скулптурни композиции, от високото улично осветяване и други

В разделянето градинката " Кристал " влиза в стадий 1, ясно е посочено в заповедта на арх. Здравков. Тя е призната с Акт 15 на 26 август 2019 година, който удостоверява годността за приемане на обекта след ремонтните действия. Въпросната градска модулна тоалетна, която е в източния завършек на градинката (до ул. " Шести септември " ), е инсталирана и призната от строителния контрол още на 22 април 2019 година

Кметът Йорданка Фандъкова изясни пред Столичния общински съвет, че градинката " Кристал " е в Етап 1, само че градската тоалетна там била включена в Етап 2 на ремонта на Зона 4. Нищо, че е подготвена, тя ще бъде част от бъдещите строително-ремонтни работи по ул. " Шести септември ".

Район " Средец " показва повода - тоалетната няма Акт 16

" Всичко, което зависи от регион " Средец ", с цел да бъде пусната тоалетната в употреба, е направено - партидата за електрическа енергия е заменена, провели сме диалози за поддръжката й с компания снабдител, обслужваща всички сходни тоалетни в София, за съдействие при стартирането й ", написа до " Дневник " районната администрация.

Липсата на публикуван Акт 16 за въвеждане в употреба на цялата Зона 4 е повода въпросният безценен обект да не работи. Това значи, че по процедура тя ще отвори порти чак откакто дефинитивно завърши обновяването на площад " Св. Александър Невски ".

*Източник: https://www.dnevnik.bg/

*Снимка: Велко Ангелов
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР