Новата лунна година, минаваща под знака на металния плъх, вещае

...
Новата лунна година, минаваща под знака на металния плъх, вещае
Коментари Харесай

Заразата в Китай като глобална заплаха

Новата лунна година, минаваща под знака на металния плъх, вещае благополучие, разцвет и благоденствие. Въпреки позитивния символизъм, който се въплъщава в облика на първия знак от китайския календар, Поднебесната империя посрещна Лунната година под надвисналата опасност от нов гибелен вирус. Новоидентифицираният вирус, наименуван ковид 2019-nCov, поразява дихателните пътища и предизвиква пневмония. Първите изумени от заболяването са регистрирани към средата на декември 2019 година, като пациентите са диагностицирани с пневмония. Симптомите, обаче, наподобяват подозрителни, случаите се усилват и на 31 декември Китай известява Световната здравна организация (СЗО) за няколко регистрирани случаи на пневмония в пристанищния град Ухан - основен град на провинция Хубей. Към оня миг причинителят на заболяването не може да бъде избран. Смята се, че

първоизточникът е пазарът за екзотични животни

в град Ухан, по-точно прилепите. Коронавирусите се срещат най-често измежду животните, само че могат да се предават от животни към хора.

Пример за сходен вирус, още веднъж с генезис Китай, е Тежкият изострен респираторен синдром (ТОРС), който аргументи гибелта на близо 800 души в интервала 2002-2003 година За негов първоизточник се счита цибетката, купена от пазар за животни. Първоначално китайските управляващи подозираха завръщането на ТОРС, само че проучванията сочеха появяването на нов вирус, който е сходен по своята конструкция на респираторните вируси и се предава посредством кашляне, кихане и даже допиране на инфектираните.

На 11 януари бе разгласен първият смъртен случай на 61-годишен човек от Ухан, а 2 седмици по-късно смъртните случаи се усилват на 56. Заразените са малко под 2000 души. Епидемията с ковид не може да се случи в по-неподходящо време - Лунната нова година, когато големи потоци от хора пътуват, с цел да се съберат със фамилиите си. Първият случай на болен от ковид отвън границите на Китай е регистриран в Тайланд. След това случаи на инфектирани са обявени в Япония, Макао, Непал, Малайзия, Сингапур, Виетнам, Австралия, Съединени американски щати. Първият случай на инфектиран с ковид в Европа бе регистриран във Франция. От 23 януари 2020 година град Ухан е подложен под карантина, а превозът от и до града е прекратен за ограничение на разпространяването на епидемията.

На 25 януари Държавният департамент на Съединени американски щати разгласи, че ще предприеме дейности по евакуация на дипломатически личен състав и държавни чиновници от американското консулство в Ухан, както и на наранени от затварянето на града американски жители. В града остават затворени, учебни заведения, магазини, заведения за хранене, увеселителни паркове до преодоляване на епидемията. Пазарът за екзотични животни е затворен от 1 януари. В момента в Китай се работи по създаването на ваксина против ковид, а в провинция Хубей се отварят лечебни заведения за лекуването на инфектирани от ковид.

Скоростното разпространяване на заболяването разтревожи

мощно интернационалната общественост, като от СЗО даже формулираха догадка за международна пандемия. Страховете се подхраниха, когато заболяването напусна границите на Китай. На летището в Пекин, както и на някои летища в Съединени американски щати, започнаха да сканират пасажерите за тяхната температура, с цел да предотвратяват разпространяването на вируса.

Епидемията сигурно ще окаже въздействие върху цялостния имидж на Китай в интернационалните връзки. В момента напъните и качествата на китайските управляващи да се оправят с епидемията се следят под микроскоп и ще имат решаващо значение за ролята на страната в международната стопанска система и въпросите по сигурността.

Осъзнаването на битката с инфекциозните болести като народен интерес е съзвучно с повелята за интернационализиране на ограничения за надзор на заболяванията, която е призната от модерните страни. Важно е да се означи, че контролът на инфекциозните болести обслужва разнообразни национални ползи, той не е изолиран интерес. Мерките за публично здраве въплъщават доста от най-основните функционалности на страната за ролята на държавното управление, характера на гражданското общество и цената на живота на обособения субект. През последните към 30 години се следят световните последствия от рискови заболявания като ХИВ и СПИН, появяването на ебола и други хеморагични тресчици, ТОРС, нови грипни вируси, световното разпространяване на зика. Въздействието на туберкулозата, маларията и подценяваните тропически заболявания върху обществото през днешния ден се схваща по-добре, в това число по какъв начин тези заболявания въздействат върху обществената, икономическата и политическата среда в дадена страна. Инфекциозните болести освен въздействат върху здравето на популацията, само че имат и обилни последствия за интернационалната сигурност и външната политика. Световните водачи от ден на ден стартират да гледат на тези болести като на биологическа опасност за икономическата непоклатимост и националната сигурност.

Търсенето на интернационалните решения

за справяне с инфекциозните заболявания е водено по-скоро от стопански ползи, в сравнение с от предпочитание за схващане на същността на самите заболявания и тяхното въздействие върху обособения човек и общественото здраве като цяло. СЗО играе огромна роля в опита си да рамкира контрола на инфекциозните заболявания като народен интерес в разрастващите се страни посредством тактиката на " здравен преход ". Съгласно тази тактика СЗО се опита да даде на разрастващите се страни научна, здравна и социална здравна помощ, тъй че тези страни да разработят ефикасни вътрешни стратегии за публичното здраве. Научният прогрес трансформира общия темперамент на интернационалното съдействие в региона на опазването на здравето, тъй като дипломацията се отдалечи (а може би изостана) от преобладаващата тактика за хармонизиране на карантинните регулации с по-широк набор от цели, в това число наблюдаване, продан на информация и координиране на ограниченията за публично здраве. Сътрудничеството в предварителната защита на инфекциозните заболявания, подготвеността и реагирането се употребяват от страните за поощряване на дипломацията и възстановяване на междудържавните връзки посредством вдишване на задължения в региона на опазването на здравето или здравната дипломация, постоянно възприемани за проекция на " мека мощ ". Най-активни в здравната дипломация са страни като Китай и Куба.

Проектирайки и развивайки своята идея за мека мощ, Поднебесната империя осъществя голям брой планове, най-вече в Африка с фокус върху здравно подкрепяне. Тези дейности включват изпращане на профилирани медицински екипи в редица африкански страни, градеж и разкриване на лечебни заведения и медицински центрове, подкрепяне с медикаменти и лекарства и други. Развитието на науката дава нужната информация, с цел да се сложи интернационалното здравно съдействие на научна основа, като в същото време разрешава да се понижат комерсиалните недостатъци от ограниченията за публично здраве. По този метод науката улеснява лекуването на инфекциозните болести като проблем в интернационалните връзки и по едно и също време с това понижава риска от превръщането на тези болести в систематичен интернационален проблем.

В същото време като контраст на напъните за интернационално съдействие в битката против рисковите заболявания се развиват и трендове, които употребяват епидемиите за обслужването на егоистични или непознати политически и стопански ползи. Такъв е образецът с ебола в някои страни от Западна Африка.

Друга отрицателна наклонност е засилващото се антиваксинно течение, чиито хрумвания са ориентирани против използването на ваксини. Като резултат от него през 2019 година в Европа, да вземем за пример, беше регистриран забележителен % на смъртни случаи при деца, чиито родители отказали да ги имунизират против заболявания като тетанус и шарка. Негативен резултат от тези трендове е и завръщането на заболявания, считани за унищожени и победени.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР