Новата литиево-въглеродна батерия е изцяло рециклируема, без редки метали(снимка: Mahle) Ново

...
Новата литиево-въглеродна батерия е изцяло рециклируема, без редки метали(снимка: Mahle)
Ново
Коментари Харесай

Литиево-въглеродна батерия се зарежда за 90 секунди


Новата литиево-въглеродна батерия е напълно рециклируема, без редки метали
(снимка: Mahle)

Ново решение за бързо зареждане на електрически транспортни средства предложиха немската компания за спортна екипировка Mahle и производителят на акумулатори Allotrope Energy.

Литиево-въглеродната батерия, създадена от двете компании, заема детайли от света на суперкондензаторите, с цел да обезпечи време на зареждане, което се конкурира с процеса на зареждане с гориво на транспортните средства с мотори с вътрешно горене, заяви.

„ Безпокойството за пробега постоянно се сочи като съществена преграда пред възприемането на електрическите транспортни средства. Но в случай че батерията може да се презареди за същото време, което е належащо за зареждане с гориво на стандартен автомобил с мотор с вътрешно горене, огромна част от това терзание изчезва”, споделя доктор Майк Басет, началник на проучванията в.
още по тематиката
Първият резултат от това мислене е серия електрически мотопеди, с евтина литиево-въглеродна батерия с дребен потенциал, която поддържа електрическите транспортни средства в придвижване при минимално време за прекъсване за презареждане.

В сърцето на технологията стои „ високоскоростен анод”, какъвто се следи при обичайните. Комбиниран е с вида катод, присъщ за суперкондензаторите. Органичен електролит разделя катода и анода. Това носи голяма компактност на мощността и благоприятни условия за зареждане, предлагани от суперкондензаторите, в комбиниране с превъзходната енергийна компактност на литиевите акумулатори.

Според разбор, осъществен посредством симулирана услуга за бързо хранене с радиус от 25 км, новият тип батерия с 500 Wh потенциал може да се презареди за 90 секунди.

Литиево-въглеродната батерия е идеална за дребните електрически транспортни средства
(снимка: Mahle)

В допълнение към удобствата, литиево-въглеродната батерия не употребява редкоземни метали и е напълно рециклируема. Освен това развойният екип твърди, че батерията не е податлива на термични „ течове”, които могат да причинят нейното прегряване и заличаване.

„ С възхода на стопанската система „ по поискване” се следи бързо повишаване на потреблението на мотопеди с бензинов мотор за градски доставки, да вземем за пример за доставки на храна. Това утежнява качеството на въздуха в нашите градове”, споделя Басет.

„ Декарбонизирането на тези доставки до момента се оказа мъчно, в случай че не се поддържа ресурс от скъпи сменяеми акумулатори или не се премине към по-голямо, по-тежко електрическо транспортно средство с нараснал разход на енергия”, обобщава Басет.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР