Новата културна сцена, посветена на Милчо Левиев Culture Hotspot Milcho ...

Новата културна сцена, посветена на Милчо Левиев Culture Hotspot Milcho

Марио Станчев свири на рояла на Милчо Левиев

Новата културна сцена, отдадена на Милчо Левиев Culture Hotspot Milcho Leviev в къща „ Иван Черноземски” в Стария град ще посрещне първата огромна звезда на за закриването на сезона на „ Камерна сцена Пловдив”.

Това ще стане с концерта на Марио Станчев на 2 ноември от 18 часа. Звездата на европейската джаз сцена ще свири на рояла на Левиев.

Музиката му ще е в акомпанимент на доказани актьори, Христо Йоцов и Димитър Карамфилов. Събитието се осъществява с поддръжката на община Пловдив и е част от Културния календар на града за 2021 година.

Марио Станчев е учител по пиано в консерваторията в Лион. Той е роден в София, в семейство на пианист и певица французойка.

Получава класическо музикално обучение в НМУ и НМА, а в следствие работи с прочути български джаз музиканти и групи.

Свири в квартета на Симеон Щерев. В началото на 80-е години майка му дава подправен паспорт на французин. Той се дегизира като него и по този начин минава границата.

От началото на 80-те години на ХХ век живее във Франция. Там първата му обществена изява е в два концерта на джаз фестивала в Нанси: в концертите на Декстър Гордън и Мел Уолдрън.

А първата си плоча записва с най-прочутия по онова време френски барабанист Даниел Юмер и басиста Майк Ричмънд.

Източник: marica.bg