Новата книга на журналиста и писателя Владимир Арденски Първите. Кълнове,

...
Новата книга на журналиста и писателя Владимир Арденски Първите. Кълнове,
Коментари Харесай

За първите кълнове в Родопите...

Новата книга на журналиста и писателя Владимир Арденски " Първите. Кълнове ", издателство " Недланд ", бе показана на Пролетния панаир на книгата. Творбата е продължение на излязлата през 2018 година " Първите. Светлинки в мрака " и е втора част от замислената трилогия. 
За разлика от " Светлинки в мрака ", която е отдадена на първите учители в Родопите, то в новата книга създателят споделя за покълналите " кълнове " от семената, посети от учителите. Тя демонстрира първите младежи из средите на българите мохамедани, превъзмогнали незнанието, прекрачили прага на висши образователни заведения, сбъднали своите фантазии и достигнали влиятелни специалности като учители, лекари, архитекти, офицери, общественици, ръководители на ведомства и предприятия. Изследването обгръща интервал от към 60 години. Задълбочено са проучени и употребявани писмени свидетелства за тези, малцина представители на интелигенцията, само че с значим за това безпросветно време принос в народностното осъзнаване, в културно-просветния прогрес и приобщаване на българите мохамедани в Родопите. Владимир Арденски споделя забавно и трагично за първия българин мюсюлманин в Средногорието, получил тапия за приблизително, а след това и за висше обучение - Александър (Ариф) Садъков, за първия доктор проф. Юлий (Юсеин) Якубов, за първата учителка Севда Бахчеванова, за първия квалифициран възпитател Емин Афузов и др. 
Книгата " Първите. Кълнове " е следващото блестящо доказателство за поклонението на създателя към светлите персони, посветили живота и делото си на българомохамеданското население в Родопите. >
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР