Новата група на кавалджията Недялко Недялков Glo Bal Kan направи разтърсващ

...
Новата група на кавалджията Недялко Недялков Glo Bal Kan направи разтърсващ
Коментари Харесай

Концертът на Glo Bal Kan донесе душевна наслада на...

Новата група на кавалджията Недялко Недялков  " Glo Bal Kan " направи разтърсващ концерт точно на националния празник Трети март в Хасково. Залата на Драматичен спектакъл " Иван Димов " се пръскаше по шевовете, а публиката посрещаше с аплодисменти всяко осъществяване на музикантите. Проявата бе гвоздеят на тържествата във връзка 140-годишния празник от Освобождението на България от турско иго.

 

В музикалния план, който не се въздейства от граници и стилове, само че най-близо е до определението етноджаз, са още: създателят му и талантлив кавалджия Недялко Недялков – родом от хасковското село Конуш, виртуозът Владимир Кърпаров – саксофон, индивидът ударни принадлежности - Стоян Янкулов - Стунджи – барабани и барабан, китаристът Петър Миланов и посетител вокалът Богдана Петрова – вокал. Пловдивчанката завоюва първото издание на " България търси гений ".

Групата си е сложила за цел да преплете разнообразни музикални стилове през призмата на българската национална музика и назад. Изпълнителите свирят и типичен части и евъргрийни с български прочит.

Концертът им в Хасково стартира с ритмичното латинопарче " Like Salsa ", а преди този момент локалният любим Недялко Недялков изсвири две композиции с националния и симфоничния оркестър. Едната от тях бе в памет на именития кавалджия от хасковското село Елена Георги Тодоров-Чалгата, на чийто дудук Недялков се е учил да свири. Композицията се споделяше " Джафарски мелодии ", Джафарче е остарялото име на село Елена.

Виртуозният кавалджия, който работи и в оркестъра на БНР, отдаде респект на първия си преподавател по дудук в Хасково Веселин Хасабалиев. Двамата свириха на драго сърце дружно на сцената на театъра. " Когато бях на 14 години и за пръв път хванах инструмента в ръка, а той ми подреди пръстите ".

 

Китаристът Петър Миланов свири на неповторим музикален инструмент - тамбулир, който той самичък е изобретил. Тамбулир се назовава смесицата сред китара и тамбура, която създава софийският занаятчия лютиер Христо Георгиев по поръчка на солиста на отбор " Филип Кутев ". Миланов сподели, че когато лютиерът изработил десетструнния музикален инструмент, му замязял при започване на лира и по тази причина го кръстил по този начин. Той се чувствал някак неловко всички към него да свирят на национални принадлежности, а той на китара, по тази причина подхванал този ход да съчетае модерната китара с достоверната тамбура. Китаристът е родом от Кюстендил, само че е откърмен с националната музика на Родопите. Той усъвършенства уменията си в свиренето на тамбура в неповторимото музикално учебно заведение в Широка лъка, а в този момент живее и работи в София.

Петър Маринов дружно с невероятните му сътрудници от " Glo Bal Kan " доставиха същинска душевна приятност на хасковлии в концерта на групата в спектакъл " Иван Димов " точно на националния празник.

Миналия месец групата, която е образувана през 2017 година, бе показана в предаването на " Българска национална телевизия " - " Иде нашенската музика ". А присъединяване им на 3 март в Хасково бе част от първото им взаимно минитурне.

То включваше три града: София - града, в който множеството от музикантите живеят в този момент, Пловдив - родния град на певицата Богдана, и Хасково, в който израства и укрепва като музикант Недялков.

Празничният концерт в Хасково бе взаимно със симфоничния оркестър и оркестъра за национална музика. На сцената се изявиха и надарени локални деца - гайдари с началник Филип Филипов и възпитаници на националната певица от Минерални бани Тонка Колева от вокална групировка " Изворче ".

Припомняме, че предходното присъединяване на Недялко Недялков на хасковска сцена бе през предходната година на празника на града - 8 септември. Тогава кавалджията свири на сцената на препълненото читалище " Заря " дружно с оповестения за Почетен жител на Хасково негов сътрудник композитор и гъдулар - Георги Андреев./Хасковска Марица
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР