Новата газова връзка с Гърция веднага повлия на цената на

...
Новата газова връзка с Гърция веднага повлия на цената на
Коментари Харесай

КЕВР утвърди цена на природния газ за октомври с 34% по-малко спрямо септември

Новата газова връзка с Гърция незабавно повлия на цената на синьото гориво у нас. Комисията за енергийно и водно контролиране утвърди цена с 34% по-ниска по отношение на предишния месец.

Енергийният регулатор дефинира цена от 233,36 лева./MWh за октомври на синьото гориво. Така тя пада със 120 лева./MWh, по отношение на предходния месец, когато доближи рекордните 353 лева./MWh. Цената е и с 13 ст. по-ниска от импортираното тази заран от " Булгаргаз " предложение.

Водещо значение за понижението на цената на синьото гориво за октомври е новата междусистемна газова връзка с Гърция. От регулатора показват, че за първи път в ценовия микс е включено цялото количество природен газ по дълготрайния контракт с Азербайджан. От КЕВР са взели поради и доставките от още два източника: договорът за полутечен природен газ и количествата тръбен газ, закупен на " Газов Хъб Балкан ", където са реализирани преференциални цени.



Източник: " Булгаргаз "

Постигнатото намаляване в цената по отношение на септември беше несъмнено като голям триумф от изпълнителния шеф на " Булгаргаз " Деница Златева, която през днешния ден бе посетител в специфичното студио на Българска национална телевизия за откриването на интерконектора.

" Това в действителност е първо голям триумф. Второ, ние отговаряме на упованията и на бизнеса, и на битовите консуматори. Знаете, че имаше неколкократно провеждани срещи с представители на бизнеса. Те споделиха, че търпимата за тях цена е до 250 лева ", изясни Деница Златева – изпълнителен шеф на " Булгаргаз ".

Над тази цена от бизнеса упорстват за обезщетения. От КЕВР оповестяват още, че с обезпечените количества се извършва уговорката за доставка на битовите консуматори и бизнеса, в това число топлофикациите в страната.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР