Новата ЕК дава ясна заявка, че Западните Балкани ще бъдат

...
Новата ЕК дава ясна заявка, че Западните Балкани ще бъдат
Коментари Харесай

Конференция "Западни Балкани" в София - сигурност и изтичане на мозъци

Новата Европейска комисия дава ясна поръчка, че Западните Балкани ще бъдат един от водещите цели. Това сподели еврокомисарят по „ Иновации,научни проучвания " Мария Габриел на конференция „ Западни Балкани “ в София.

Организатори са Фондацията за европейска промяна New Direction и Международния републикански институт.

Намаляването със 70% на цените на роуминга за региона, основаната районна Академия за киберсигурност и над шестте цифрови иновационни хъба, както и присъединяване на Северна Македония и Сърбия в програмата за просветителна подвижност " Еразъм плюс " - това съгласно еврокомисаря Мария Габриел е доказателство за европейското бъдеще на района.

" На мен доста би ми се желало да наблегнем на три значими неща - нуждата от вложения, инвестицията в гениите, приключването на мозъци е доста сериозен проблем в този район. Теми, доста по-големи, свързани със сигурността ".

Габриел сподели, че е пристигнало време за иновационна стратегия за Западните Балкани. Като съорганизатор на форума евродепутатът Ангел Джамбазки означи, че задачата е България също да има ясни цели.

" Една от които е признаването и гарантирането на правата и законните ползи на българската общественост в Македония. На хората с българско национално съзнание в Македония, тъй като, в случай че забелязвате, сега целият диалог се върти към историята. Спорят за безспорните исторически обстоятелства ".

По време на форума и екоминистърът Нено Димов е показал, че основна дума за района е сигурност, а зам.-министърът на правораздаването Николай Проданов е споделил, че България е заинтригувана от приемането на страните от Западните Балкани в Европейски Съюз.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР