Новата 2019 г. ще започне с ново щафетно поскъпване на

...
Новата 2019 г. ще започне с ново щафетно поскъпване на
Коментари Харесай

Нова година ще започне с ценови скок

Новата 2019 година ще стартира с ново щафетно повишаване на артикули и услуги. Цените към този момент от месеци са под голям напън поради безумно високите стойности на тока, който компаниите купуват от сякаш свободния пазар.

По тази причина за повишаване се готвят от ден на ден производителите на съществени хранителни артикули - от самун и кисело мляко до салами и сладкиши. Задава се и съществено нарастване на разноските за бита - водата ще нарастне от 1 януари, като най-сериозен ще е ударът за семействата в Ямбол, където цената ще доближи близо 3 лв. (2.911 лева с ДДС). За София планираното повишение е към 9.3% до 2.58 лева с Данък добавена стойност. Новите цени, препоръчани от ВиК сдруженията, още не са одобрени. Комисията по енергийно и водно контролиране би трябвало да се произнесе по тях дефинитивно след Коледа. КЕВР би трябвало да си каже думата и за другото предложение за тарифна промяна - на " Булгаргаз ", което също ще повлече верижно повишаване на артикули и услуги. Държавният монополист желае повишаване на природния газ с 3.5%. От КЕВР твърдят, че това нямало да се отрази на парното и топлата вода. Освен това токът за бита също щял да резервира цената си. Но основната дума тук е " към този момент ".

Междувременно бизнесът в България безусловно е в потрес от непоносимите цени на електрическата енергия. В рамките на броени седмици токът на " свободния " пазар (доминиран от три огромни държавни предприятия) нарастна с към 350%. Расте лавинообразно броят на индустриалните предприятия от разнообразни сектори, които настояват, че при тези стойности на еленергията стоката им става непродаваема. Особено обезпокоени са пекарите. " 10% от цената на всяка закуска и от цената на всеки създаден самун е електрическата сила. В момента работим на ръба. Поскъпнаха всички артикули. Няма по какъв начин да сложим по-малко материал, да печем по-кратко или да харчим по-малко електрическа енергия ", изясни хлебопроизводителят Димитър Бешиков пред „ Нова телевизия “.

И месопреработвателите са в суматоха от растящите разноски. Между 13 и 15% от цената на всеки салам на щанда идва точно от тока. " Увеличение при саламите би имало с към 5% от крайната цена. Ако кажем, че един салам коства 10 лева, то нарастването ще бъде с към 50-60 стотинки ", добави Атанас Урджанов от Асоциацията на месопреработвателите.

 

 

Поскъпването на водата е предстоящо и е заложено в бизнес проектите на сдруженията, само че в този момент ще съвпадне с останалото повишаване. Увеличението на цената на водата е главно поради новата услуга " филтриране ".
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР