Новак Джокович спечели титлите на Откритите първенства на Австралия и

...
Новак Джокович спечели титлите на Откритите първенства на Австралия и
Коментари Харесай

Джокович категоричен: Календарен шлем не е невъзможен през този сезон

Новак Джокович завоюва купите на Откритите шампионати на Австралия и на Франция по тенис и за повторно в последните шест години е по средата на пътя към спечелването на календарен Шлем. 34-годишният сърбин нощес надви в героичен край на "Ролан Гарос " над Стефанос Циципас (Гърция) с 6:7(6), 2:6, 6:3, 6:2, 6:4 и заслужи 19-я си мейджър трофей, като стана и първият тенисист с най-малко по две трофеи от всеки един от четирите шампионата от Големия шлем.

Той се приближи единствено на един успех в Шлема от рекордьорите Роджър Федерер (Швейцария) и Рафаел Надал (Испания), които имат по 20. През тази година Джокович има и рядката опция да нападна и Златен шлем, в случай че завоюва четирите мейджъра и Олимпийските игри в Токио.

"Всичко е допустимо. Постигнах неща, които доста хора смятаха, че е невероятно да направя. В добра позиция съм да опитам да печеля Златен шлем. Но бях в сходно състояние също и през 2016 година, което приключи с отпадане в третия кръг на "Уимбълдън ", разяснява сърбинът.

Откритото състезание на Англия започва по-късно през юни, откакто през предишния сезон беше отсрочен за първи път след втората Световна война поради пандемията от ковид.

Джокович победи с купата през 2019 година и ще бъде измежду любимците за шеста купа на тревата в Лондон, след което ще насочи вниманието си към Олимпиадата в Токио и към Откритото състезание на Съединени американски щати.

"Сега ще се порадвам на успеха на "Ролан Гарос " и след няколко дни ще стартира да мисля за "Уимбълдън ". Но нямам проблем да кажа, че отивам в Лондон за купата. Разбираемо е. Спечелих през 2018-а и през 2019-а и се надявам да продължа серията си ", сподели Джокович.

Той продължава да преследва Федерер и Надал, откакто преди 10 години сърбинът имаше единствено две трофеи от Шлема против 16 на Федерер и 9 на Надал. Но в този момент към този момент разликата е единствено един трофей.

"Никоге не съм считал, че да доближи броя на трофеи на тези момчета от Големия шлем е задача невъзможна за мен. Все още не съм го направил, само че имам единствено една по-малко. А и те не престават да играят ужасно, изключително Рафа с неговото равнище. И тримата имаме шансове на "Уимбълдън ", на всеки един от Шлемовете. Аз ще продължа да пробвам ио да ги преследвам. В същото време желая да оставя и моя диря ", сподели Джокович.
Източник: gong.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР