Нова твЕвропейците избраха промяната, евроскептиците не получиха очакванотоРезултатите от изборите

...
Нова твЕвропейците избраха промяната, евроскептиците не получиха очакванотоРезултатите от изборите
Коментари Харесай

Как се промени Европа след вота

Нова тв

Европейците избраха смяната, евроскептиците не получиха предстоящото

Резултатите от изборите на европейско равнище: обичайните партии в ляво и в дясно губят позиции за сметка на зелените и либералите, а популистите и евроскептиците завоюваха по-малко от предстоящото.

райнодесните и евроскептиците  победиха в Италия, Франция и Англия. Но като цяло в Европа тези партии завоюваха по-малко от предстоящото. ЕНП остава първа мощ, следвана от ПЕС. Те обаче губят общото си болшинство. За сметка на това мощ набират Зелените партии, които се трансформират във значим фактор.

Всичко това обрисува извънредно сложни договаряния за образуване на съюзи, а разговорите сред водачите на страните членки стартират във вторник, в Брюксел.

Европейците гласоподаваха „ за ” смяната, само че не поддържаха твърдо антиевропейските партии. В 23 от 28 държави-членки завоюваха проевропейски обединения, а евроскептиците получиха по-малко от предстоящото в страни като Германия, Австрия и Холандия. Големите спечелили са по-малките проевропейски партии. Станахме очевидци на Зелена вълна в цяла Европа от Германия, Франция и Бенелюкс до Финландия, Дания, Австрия и Ирландия. Сега пътят към болшинството към този момент ще минава през Зелените и либералите.



За първи път от 40 години е записана толкоз висока изборна интензивност - 51%. Така през вчерашния ден беше последният ден от изборите, само че през днешния ден е първият ден от конкуренцията за най-високите позиции в Европа и най-много за ръководител на Европейската комисия. В този първи ден по всичко проличава, че правилото на този пост да бъде определен водещият претендент на партията с най-вече места - ЕНП, няма да бъде спазен.

За първи път от 40 години насам десните и левите в Европарламента дружно няма да имат болшинство. Сега в Брюксел всички чакат, че двамата водещи претенденти, и на ЕНП, и на левицата, ще получат високи постове, само че не и председателското място в Еврокомисията. И Вебер, и Тимерманс приканиха за обединяване на проевропейските сили.

" Оттук нататък тези, които желаят мощен Европейски съюз би трябвало да обединят сили и това е още веднъж моята покана към социалистите, либерали и зелени ", съобщи водещият претендент на ЕНП за ръководител на Европейска комисия Манфред Вебер.

" Още един път, предлагането ми е на масата - дано седнем дружно с прогресивните сили в Народното събрание ", уточни водещият претендент на ПЕС за ръководител на Европейска комисия Франс Тимерманс.

Големият победител на тези избори е групата на либералите. Френският президент Еманюел Макрон загуби в родината си, само че завоюва в Европа. Макрон сплоти сили с АЛДЕ и по този начин либералите в Европарламента се трансфораха в решаващият фактор с основен състезател - президентът на Франция. А посланието на либералите за идващия ръководител на Еврокомисията беше ясно - няма да се съобразят с правилото на водещия претендент.

" Новият баланс на силите в Европараламента изисква ръководител на Еврокомисията, който може да построи стабилно болшинство оттатък партийните линии ", съобщи Ги Верхофстат - ръководител на групата АЛДЕ в Екологичен потенциал.

Зелените усилиха доста местата си в Народното събрание. В Германия „ Зелените ” се подредиха на второ място, а във Франция на трето, оставяйки зад себе си социалистите. Сега не е ясно дали обединението на Ангела Меркел ще оцелее след унизителния резултат за немските социалдемократи. В Гърция пък бяха свикани предварителни избори след загубата на партията на премиера Алексис Ципрас на евровота. Матео Салвини победи в Италия, а изборният резултат може да го накара да скапе обединението с „ 5 звезди ” и да се опита да ръководи самичък.

Ще съумеят ли четирите проевропейски сили да реализират консенсус и да обезвреждат евроскептиците през идващите 4 години? Отговор на този въпрос може да ни даде личността на новия ръководител на Еврокомисията, избиран от европейските водачи и Европейския парламент. Във вторник водачите на страните членки идват в Брюксел, с цел да обсъдят кой ще наследи Жан-Клод Юнкер. А договарянията сред тях започнаха още през днешния ден.

Франция може да се похвали с рекордна интензивност – 52%. Крайнодесните завоюваха. А Марин Льо Пен изиска разформироване на Националното заседание. С близо 1% разлика партията на Марин Льо Пен завоюва пред Еманюел Макрон европейските избори.

Това обаче не изненадва никого в страната. Резултатът е напълно предстоящ, тъй като той е повтаряне на изборите отпреди 5 години, когато Марин Льо Пен завоюва със същия резултат. Това са първи евроизбори за партията на Еманюел Макрон.

24 евродепутати за нея в Екологичен потенциал против 22 за Еманюел Макрон. Същото, както и до този миг, Льо Пен изиска разформироване на Народното събрание, привикване на предварителни избори. Макрон пък отговори, че продължава да води политиката си такава, каквато е до този миг, даже още по-активна. 

Голямото отчаяние идва от републиканците и от крайната левица на Меланшон, които записаха едни от най-драматичните си и ниски резултати в гласувания до този миг. Голямата изненада – партията на зелените е с 13% и 13 места в Екологичен потенциал.

Brexit партията на популиста Найджъл Фараж - първа на изборите във Англия. Заради несигурността към развода с Брюксел, ръководещите Консерватори записаха най-слабия си резултат от 1832 година насам - по-малко от 9%.

Поне 30% от британците избраха новата партия на Найджъл Фараж - Brexit.

250 000 българи най-малко работят и живеят във Англия. На към 40 минути от Лондон се намира плантация за бране и пакетиране на горски плодове – ягоди и малини. В нея работят 1 200 българи. Един от техните мениджъри – Салих Ходжов живее от 18 години във Англия „ Според мен нищо няма да се промени доста фрапантно. Тук нищо не се трансформира бързо ”, споделя Ходжов.

Фирмата, в която той е управител е измежду водачите на вътрешния английски пазар. При него като сезонни служащи са заети 1200 българи. „ Започват да идват доста хора от бургаския край, малко от шуменския край ”, добавя още Ходжов.

Христина от Доспад бере плодове в Англия за трета година. Тя е на гурбет с огромна част от фамилията си. „ Братовчеди, вуйна ми. На ден приблизително изкарвам 80 паунда сигурно ”, споделя тя.

„ Моята философия е доста елементарна – в случай че хората желаят да работят и имат предпочитание да работят – в Англия няма да имат проблеми да работят, до момента в който имат предпочитание. Самите хора ще решат дали желаят или не желаят да работят. Може да има малко администрация, която би трябвало да създадат, само че това ще бъде минимално ”, разяснява Салих Ходжов.

„ Донякъде Brexit ни тормози, тъй като ще идваме по-трудно тук ”, споделя Христина.

За Ренета Заимова от София брането на ягоди в Англия е занаят от 2 години. В България работи в шивашки завод. „ Работя там зимата,  лятото - тук и ми е доста добре ”, споделя тя.

Салих Ходжов планува отлив от български сезонни служащи в идващите години, само че не поради възможни рестрикции. „ Стандартът в България става по-висок. Разликата България-Англия стартира да понижава. Паундът не е толкоз мощен. Не е толкоз забавно за хората да работят тук ”, споделя Салих Ходжов.

Ако българите в чужбина решаваха евровота, те биха дали първото място на „ Демократична България ” с 28,76%. Втори са ГЕРБ с 22,16%, трети Българска социалистическа партия с 15,42%, четвърти Вътрешна македонска революционна организация със 7,06%, пети – „ Възраждане ” с 4,26%. Изненадата и в чужбина с 3% е Десислава Иванчева.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР