Нова тв COVID вирусът не засяга само носоглътката или горните дихателни

...
Нова тв
COVID вирусът не засяга само носоглътката или горните дихателни
Коментари Харесай

Обезпокоително интервю на доц. Ангел Кунчев

 Нова тв COVID вирусът не визира единствено носоглътката или горните дихателни пътища. Да, той оттова навлиза и се развъжда, само че на процедура той е инфектиране и на най-малките съдове, в действителност той нарушава фунцията на всички тези прояви. Това сподели пред Нова основният държавен здравен контрольор доцент Ангел Кунчев.

" При възрастни има психически отклонения, хронични болести. Имаме работа с един многообразен в дейностите си вирус, много друг от другите респираторни, които се лимитират до кихане, кашляне ", сподели още той. " При децата продължава да е малко или безсимптомно, само че не е без последици и за тях. Колегите педиатри наблюдават това заболяване, както се готвим да проследим резултата от имунизациите. Ще би трябвало да се провеждат проучвания, които са преболедували за дълъг интервал от време ", сподели още Кунчев.

" Нямаме публични случаи на новия вариант. Вероятно към този момент сме си го внесли, не са малко хората, които работят, учат, имат родственици. Обменът не е дребен. По Коледа имахме по 7-8 полета дневно. В момента изследваме и чакаме резултатите да излязат до края на януари. Търсим хора, които са с клиника и са обитавали във Англия, хора които при търсенето на вируса са посочили категоричност към S-протеина, а имат другите антигени. Към момента най-засегнатата страна след Англия е Ирландия и ненапълно Нидерландия ", добави основният държавен контрольор.

" Имаме малко наново инфектирани. За да си сигурен, че е наново заболяване, би трябвало да се изследва в детайли. Човекът би трябвало да е посочил негативни резултати, а след това отново да е посочил този вирус. Има хора, които са посочили отначало PCR резултати. Това не е определящо, те са под 1%, по-скоро това е изключение ", добави той.

" В по-голямата част от случаите, които са основали висок имунитет с ваксина, в дребна степен ще имат ролята на заразоносители. Не е изключено, само че процентът ще е в пъти по-малък в сравнение с при неимунизираните хора ", сподели още доцент Кунчев.

" Следващата седмица ще си поставям ваксина. Радвам се, че към този момент ще имаме първите хора със приключена имунизация. Оттук нататък остава да забележим какво се случва с тях - какъв брой дълго ще продължи този имунитет ", добави той.

" Всичко, каквото е пристигнало в България като ваксини, ние сме го употребявали. Да не довършиш имунизацията на някого е доста по-лошо, в сравнение с изобщо да не я започнеш ", сподели доцент Кунчев.

" В Европейски Съюз се очакваше имунизацията на " Астра Зенека " да е първата, която ще получи позволение. Аз съм сигурен, че в края на идната седмица ще има такова. Начинът й на разпространяване допуска по-лесна логистика, може да стои в елементарен ледник. По-евтина е, това не е маловажно. Данните за по-ниска успеваемост касаеха един ранен стадий, аз съм сигурна, че това няма да е крайният резултат ", сподели още той.

" Много съм надалеч от мисълта да подлагам на критика съветската ваксина. Би трябвало да е близка до " Астра Зенека " като качества. Но от Русия не подават документи да се утвърждава в Европа ", сподели държавният контрольор.

" От 30 години се занимавам с ваксини. Проблемът ще е отношението към тези ваксини и недоверието в институции. След 2 месеца главният проблем ще е по какъв начин да разбираем, че би трябвало да се имунизираме, с цел да се оправим с този проблем ", сподели още той. " Аз не знам с коя ваксина ще се имунизирам - с каквото имунизират във вторник или сряда като отида да се ваксинирам ", добави той.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР