Нова работна група поема юридическия казус с разплащането с пътните

...
Нова работна група поема юридическия казус с разплащането с пътните
Коментари Харесай

Министър Шишков: До няколко дни ще са готови допълнителни указания към общините за прилагане на индексацията на договорите в строителството

Нова работна група поема юридическия проблем с разплащането с пътните компании

До няколко дни ще са подготвени спомагателни инструкции към общините за използването на индексацията на договорите в строителството. Това сподели министърът на районното развиване и благоустройство арх. Иван Шишков по време на съвещание на парламентарната Комисия по районна политика, благоустройство и локално самоуправление. Той посочи, че това се постанова тъй като общините, а и някои ВиК сдружения са изразили терзание към използването й. Министърът подсети, че след разбор е открито, че свободният финансов запас по оперативните стратегии „ Региони в напредък “ и  „ Околна среда “ е към 15%, което значи, че с толкоз може да се индексират задачите контракти за осъществяване на капиталови планове, а не обособените строителни действия в тях. „ Това е  вероятната индексация, тъй като стратегиите нямат спомагателен запас “, акцентира министър Шишков. Той подсети, че строителните контракти са сключвани с общините, които са бенефициенти по Оперативна програма “Регионално развитие” и посочи, че те би трябвало да подпишат споразуменията за индексацията и да си изискат парите, които не могат да надвишават 15 % по отношение на целия контракт. По думите му е значимо общините да подпишат тези съглашения, само че в диалози с тях  е открито, че като цяло те имат терзания да ползват индексацията. Шишков добави, че ръководителите на Управляващите органи по оперативните стратегии имат подготвеност неотложно да преглеждат документите и даже тези, които са постъпили, към този момент се обработват, като до заплащания към момента не се е стигнало.

Министърът уточни още, че в случай че 15-те % от оперативните стратегии не покриват дължимите суми по индексацията, ще би трябвало да се плануват спомагателни средства в бюджета за следващата година, които да се изплатят  на строителите. Според министър Шишков откакто бъдат подписани споразуменията, ще стане ясна точната сума, която се дължи на компаниите за индексация на поскъпналите строителни материали и запаси и още веднъж моли общините да сключат споразуменията. Дискусионен остава въпросът с компаниите, които към този момент са изпълнили  съзнателно договорите си при сегашните условия, макар че попадат в хипотезата на нужда от опция за индексация. 

Нова работна група ще дискутира проблема с разплащанията към пътни компании, ремонтирали пътната мрежа посредством възлаганията за настоящ ремонт и поддръжка, осведоми още министър Шишков. В състава ѝ ще бъдат включени представители и на министерствата на вътрешните работи, на финансите и на правораздаването, тъй като въпросът с изплащането на оставащите 50% от общините суми е юридически. „ На всички компании е платено 50% от дължимото, без значение дали договорите са за настоящ или главен ремонт. Това значи, че  с заплащането страната е легитимирала тези контракти. Строителните компании са направили предоставените им действия. Чисто правно те имат контракти и възлагане. Работната група ще търси решение по какъв начин да се оправим с тази обстановка, да излезем с правно решение “, сподели арх. Шишков. Той добави, че строителни компании към този момент са почнали да завеждат искове против АПИ. „ Ако не платим контрактуваното, може да се окаже, че ще нанесем по-големи вреди на бюджета. Ще подходим отговорно, с цел да бъде предпазен правният интерес. Призовавам депутатите за  съгласие и поддръжка на измененията в Закона за устройство на територията, посредством които обектите с нелегално строителство да се признаят за търпими, тъй като има към 50-60 пътни сектора, които са ремонтирани главно, само че нелегално. Амбицията е да се избави осъщественото строителство, тъй като в случай че ДНСК наложи наказания, ще има възбрана за прилагане на тези пътища “, сподели още министърът. Той бе безапелационен, че с измененията в Закон за устройство на територията ще се отбрани всеки интерес.  „ По-достойно е да помогнем на страната по законов метод “, счита министърът. 

Арх. Шишков отговори и на въпрос за водния проблем в Омуртаг. “Трябва да се направи геодезическо снимане дали трасето на довеждащия тръбопровод от бент. „ Ястребино “ дава отговор на утвърждения обстоен организационен проект (ПУП) и механически разбор на казуса на експертно равнище. Надявам се до дни да се откри механизъм, който да уточни кой може да разпореди осъществяването на тези разбори. Ще създадем всичко допустимо да осигурим нужното финансиране “, сподели още  министър Шишков. Ако се окаже, че трасето е отвън обсега на Подробен устройствен план, ще би трябвало да се пристъпи към използването на толерантност, добави той. Има проблем и с помпената станция, която е разграбена. Затова за ремонта ѝ финансиране евентуално ще би трябвало да откри общината, изясни още министърът.

„ Трябва да се откри вид, както страната влага в пътища, по този начин да влага и във ВиК, тъй като в случай че операторите го вършат, цената на услугите ще надвиши прага на обществена търпимост “, безапелационен бе арх. Шишков.

Министърът още веднъж моли депутатите да помислят кои пътища биха могли да бъдат построени на концесия поради потребността от развиване на пътната инфраструктура в страната, като се вземе поради и че са нужни средства също за ВиК и за обществени действия.

В отговор на въпрос за плана за автомагистрала „ Струма “ през Кресненското дефиле министърът осведоми, че до края на януари 2023 година би трябвало да приключи оценката на екологичните ограничения, след което ще може да се действа одобрение на Подробен устройствен план и издаване на позволение за градеж.

„ Правим разбор кои терени на ВиК операторите в страната може да се употребяват за изграждане на съоръжения за възобновими енергийни източници за произвеждане на ток “, сподели още пред депутатите арх. Шишков. По думите му по този начин ще се облекчи финансовата обстановка на сдруженията. Терените, които са наоколо до  трафопостове, имат икономическа логичност, а тези, които са отдалечени – не, тъй като ще би трябвало да се построяват преносни мрежи, свързани с тежки процедури. Анализът ще покаже какъв брой киловата ток може да се създават на дадените терени и дали силата ще може да се употребява за потребностите на операторите и да се продава.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР