Нова проектодиректива за авторското право в Европейския съюз може да

...
Нова проектодиректива за авторското право в Европейския съюз може да
Коментари Харесай

Нова директива на ЕС може да доведе до цензура в интернет, алармират организации

Нова проектодиректива за авторското право в Европейския съюз може да докара до необятна цензура в интернет, сигнализират от съдружие " Цифрова република ". Зад безпокойството и акцията им " Спри робополицията " стоят над 10 организации, в това число Националната библиотека " Кирил и Методий ", " Уикимедия " и Българският хелзинкски комитет.

Става дума за член 13 от плана за Директива по отношение на авторското право в единния дигитален пазар, който планува онлайн платформите, които работят с потребителско наличие, да ползват логаритми, които автоматизирано да филтрират и предотвратяват публикуването на материали, които нарушават авторските права.

Докато регулацията е ориентирана към колоси като YouTube и цели заслужено заплащане за създатели и реализатори, тя е дефинирана прекомерно общо и би могла да засегне най-базови използва на интернет - да вземем за пример публикуването на любителски запис от караоке или от детски рожден ден, озвучен от попмузика, дават за образец от " Цифрова република ".

В оферти си вид член 13 би могъл да засегне платформи като блогове, академични портали, складове за свободен програмен продукт и уеб сайтове като " Уикпедия ". Платформите ще носят директна отговорност, в случай че позволен публикуването на предпазено наличие. Според " Цифрова република " не е ясно до каква степен логаритмите ще могат да разграничават сред другите правни режими и законосъобразното прилагане на предпазени творби. Всичко това ще принуди фирмите мощно да лимитират това, което може да се разгласява онлайн и да наложат самобитна " частна цензура ", считат от сдружението. То инициира подписка против приемането на член 13 в сегашния му тип, както и осведомителна акция за противоречивия текст в директивата.

България би трябвало да търси баланс по въпроса

Опозицията против член 13 не е единствено на българска почва - през октомври 56 интернационалните организации, в това число " Хюман райтс уоч " и фондацията Electronic Frontier стачкуваха с намерено писмо против плануваните промени. След като естонското европредседателство не съумя да откри консенсус сред страните, в този момент топката е в полето на България, която с изключение на ръководител на съвета на Европейски Съюз има два депутата във водещата комисия в Европейския парламент, български е и отрасловият еврокомисар - Мария Габриел.

Българското председателство към този момент предложи два компромисни разновидността, вторият от които е бил разискван през вчерашния ден в Брюксел. Той среща поддръжката на френската музикална и кино промишленост, само че носи риск за софтуерните компании, считат от " Цифрова република ". Предложението резервира условието за наложителни филтри, изключвайки от полето на деяние " онлайн енциклопедии ", както и научните и просветителни платформи. От организацията обаче считат, че и в този тип то ще блокира обмена на огромно количество легално наличие, в това число в складове за свободен код като GitHub и уеб сайтове, споделящи фотоси и видео. Това условие е изключително нездравословно за софтуерната промишленост, която е добре развита в България, има вяра Димитър Димитров, шеф по европейските политики във фондация " Уикимедия ".

Очаква се позицията на Съвета на Европейски Съюз да бъде финализирана по време на българското европредседателство. Темата евентуално ще бъде разисквана на идната на 15 март конференция за интелектуалната благосъстоятелност, управлявана от министъра на културата Боил Банов. Потърсени за позиция, от Министерството на културата споделиха пред " Дневник " в сряда, че избират да приказват след събитието и ще търсят консенсус и доближаване на страните.

Всичко, което би трябвало да знаете за: Европредседателството (180)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР