Нова мярка за подкрепа на бранша дава възможност на туроператори

...
Нова мярка за подкрепа на бранша дава възможност на туроператори
Коментари Харесай

Нова мярка ще подкрепя туроператорите

Нова мярка за поддръжка на сектора дава опция на туроператори да получат до 15% от оборота им без Данък добавена стойност през 2019 година, само че не повече от дължимата сума по туристическите пакети за неосъществени пътувания, които се употребяват само за възобновяване на дължимите суми на клиенти за неосъществени пътувания в интервала 01.03.2020 година до 31.12.2020 година заради зародилата зараза от COVID-19.

Схемата се основава с промени в текстовете на член 26а, ал.1 от Закона за ограниченията и дейностите по време на изключителното състояние, като се основават нови алинеи 3, 4, и 5, с което се планува нова скица за държавна помощ, а изпълняваната все още мярка за туроператори и туристически сътрудници ще се ползва до 5 април 2021 година

Помощта ще се дава при условия, критерии, ред в размер на проценти от оборота, избрани от Министерски съвет по предложение на министъра на туризма, в границите на неусвоените средства по схемата за държавна помощ, прилагана все още.

Субсидията се дава без значение от приемането на средства по до момента настоящата скица и при съблюдаване на разпоредбите за държавни помощи.

Финансиране на новата мярка е обезпечено от към този момент отпуснатите, само че неусвоени средства от националния бюджет. Според индикативните стойности неусвоените средства са близо 19 млн. лв..

Според настоящата сега мярка, размерът на еднократно предоставяните безплатни средства е 4 на 100 от оборота без Данък добавена стойност през 2019 година за туроператори и туристически сътрудници, като предоставената помощ предпочитано се употребява за връщане на суми по неосъществени пътувания и компенсиране на разноски за главната активност.

Настоящата скица работи при същите условия до 5 април. Желаещите могат да подават предложенията си до 22 март в осведомителната система СУНИ. Създадената нова скица за държавна помощ ще се нотифицира пред Европейската комисия и ще влезе в действие след обявяване в Държавен вестник. 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР