Нова мярка ще стимулира цифровизацията на земеделските стопанства в ОСП

...
Нова мярка ще стимулира цифровизацията на земеделските стопанства в ОСП
Коментари Харесай

ЕС ще дава между €15 000 и 100 000 за цифровизация на ферми


Нова мярка ще подтиква цифровизация та на земеделските стопанства в ОСП 2023 - 2027 година По нея ще се подкрепят действия като използване на точно земеделие, роботизация на индустриалните процеси в стопанството и цифров маркетинг. Това стана ясно по време на видеоконферентно съвещание на Тематичната работна група (ТРГ) за създаване на Стратегически проект за развиване на земеделието и селските региони за интервала 2023 - 2027 година Проектът на мярката „ Инвестиции в цифровизация на аграрни стопанства “ планува поощряване потреблението на цифрови технологии в земеделския бранш, като да вземем за пример метеорологични станции, датчици, сензори и други, подпомагащи взимане на решения в стопанствата.

Съгласно Стратегията за цифровизация на земеделието и селските региони в България, роботизацията и автоматизацията в земеделието ще докара до повишаване продуктивността на стопанствата в бранш „ Растениевъдство “ и “Животновъдство “ за реализиране задачите на Зелената договорка и Стратегията „ Oт фермата до трапезата “.

Допустими за подкрепяне ще са аграрни стопани и групи и организации на производители. Подпомагането се дава под формата на възобновяване на направени от бенефициента възможни разноски, които са до 50 % от общия им размер. Минималният размер на допустимите разноски за едно планово предложение е 15 000 евро, а оптималният е до 100 000 евро.

По време на ТРГ беше показана Системата за познания и нововъведения в селското стопанство (СЗИСС). Тя сплотява необятен кръг от заинтригувани страни, за повишение равнището на начетеност и информираност на земеделските и горски стопани. Системата ще способства за превъзмогване на разликата сред просвета и процедура в земеделието, като се улесни прехвърлянето на научни познания.

СЗИСС ще поддържа основаването и поддържането на интерактивна онлайн осведомителна платформа с база данни за налични нововъведения, научни разработки и други познания в региона на земеделието, горското стопанства и хранително-вкусовата индустрия.

Платформата ще се употребява от земеделските съветници главно като помощно средство и източник на нови познания, от научните организации, за показване и разпространение на техни разработки и нововъведения, от фермерите, за търсене на познания и материали от техен интерес и информация за практики, новаторски решения и събития, които ги интересуват. 

Сред главните участници в системата са МЗХГ, Национална работа препоръки в земеделието, Висши образователни заведения (ВУЗ), професионални гимназии в региона на селското и горско стопанство, частни учащи и браншови организации, аграрни стопани, организации на производители и други

На съвещанието беше дискутиран планът за основаване на Национална мрежа за Общата селскостопанска политика. Звеното за ръководство на Мрежата и неговите 28 районни звена ще спомагат за шерването на познания сред участниците в СЗИСС посредством образуване на осведомителни събития, показване на положителни практики за планове , информация и уточнения за опциите за подкрепяне по ОСП.

Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР