Нова измама в онлайн търговията и свързаните с нея бизнеси.

...
Нова измама в онлайн търговията и свързаните с нея бизнеси.
Коментари Харесай

Сайтове-фантоми крадат пари 

Нова машинация в онлайн търговията и обвързваните с нея бизнеси. Копия на легални уеб сайтове за куриерски и фулфилмънт услуги мамят и заблуждават консуматори. По този метод се удря цяла сфера на стопанската система, сигнализират от сектора.

Законният бизнес търпи освен стопански последствия, а губи и сътрудници. Щета има и за потребителите, които без да знаят и без да подозират, че са жертва на новия тип машинация, може да изгубят пари.

Такъв е казусът на Светлозар Димитров – съсобственик на една от водещите компании за куриерски и фулфилмънт услуги. В момента, в който той наема цифрова организация, с цел да сътвори уебсайт, който да среща потребителя с предлаганите от тях услуги, никой не допуска, че единствено след няколко месеца цялото наличие ще бъде откраднато и употребявано от друга компания. Целта била друга - генериране на запитвания за предлаганите от тях услуги и доходи в нечия непозната каса.

"Пандемията, разследване от COVID-19, сътвори редица компликации за хората и бизнеса във връзка с доставките. Всеки искаше при започване на рецесията да получава и изпраща оптимално бързо и безвредно. Изградихме мрежата си за куриерски доставки точно, с цел да сме в поддръжка на всички тези хора и онлайн бизнеси. "
Само няколко месеца по-късно един от основните клиенти на предприемача му оповестява, че "не може да се ориентира в новия му уебсайт ". Първоначално той приема това като смешка, само че единствено няколко минути по-късно открива, че в действителност съществува уебсайт, който е копирал цялото наличие, без даже да бъдат заменени фотосите, на които ясно се виждат чиновници от екипа на Димитров. Една от дребното разлики сред двата уеб страницата е във формата за контакти.

Светлозар Димитров споделя, че с цел да бъде построен уеб страницата, в който са вложени много средства, са употребени и знанията на редица квалифицирани специалисти. Описва, че това е трудът на професионални фотографи, цифрова организация, фронт и бек енд разработчици, организация за adwords акции и такава за SEO усъвършенстване. Казва, че мъчно се основава сходен вид уебсайт. Много по-лесно е да бъде заимствуван, вместо да се построи още веднъж.

Димитров взема решение да направи опит и звъни като скришен клиент, задава въпроси за наличието, което преди време самичък е основал. Записва диалога и даже в края му споделя кой е и изяснява на индивида насреща, че го е разобличил.

В същото време от сектора са безапелационни, че би трябвало по-строга законова наредба. Освен това от Българска Е-комерс Асоциация (БЕА) желаят страната да застане зад правилния и законен бизнес. Председателят на БЕА Жанет Найденова показва мнението на промишлеността, че това плячкосване на бизнес би трябвало да спре. И прикани проверяващите органи да открият причинителите, с цел да получат те съответно наказване.

Кражбата на този тип бизнес е удар и по реномето на страната ни, уточни Найденова, съгласно която България е основна страна в доставките, освен поради географското си състояние.

У нас има законен бизнес от години, той е част от светлата стопанска система на страната и има своя принос в Брутният вътрешен продукт на страната. Браншът не крие нищо, не заплаща под масата, не договоря "на мрачно ", за разлика от тези, които посредством противозаконни способи се пробват да печелят на непознат тил, счита още ръководителят на БЕА.

От сектора приканват потребителите и сътрудниците си да бъдат бдителни и да подават сигнали при всеки подозрителен случай на уеб сайтове, които копират наличие или крадат бизнес. И припомнят, че всеки бизнес може да бъде пострадал от сходна кражба.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР