Нова генна терапия при хемофилия тип B беше препоръчана за

...
Нова генна терапия при хемофилия тип B беше препоръчана за
Коментари Харесай

Нова генна терапия при хемофилия тип B е препоръчана за одобрение от ЕМА



Нова генна терапия при хемофилия вид B беше предложена за утвърждение от Комитета по лекарствените артикули в хуманната медицина към Европейската организация по медикаментите (EMA). Преди това лечението беше утвърдена и от Американската организация за надзор на храните и медикаментите. Това е първата генна терапия за лекуване на тежка и умерено тежка хемофилия B. Лекарите са единомислещи, че тя може да провокира гражданска война в лекуването на това заболяване .

Хемофилията е рядко, наследствено, генетично заболяване, което съставлява нарушаване на способността на кръвта да се съсирва вярно и да стопира кървенето. Предава се от майка на наследник, като майките са единствено носители на болестта, а синовете са тези, които боледуват. Проявява се със съществени кръвоизливи в меките тъкани. За да се държи под надзор се постанова инжектиране на неестествен фактор за кръвосъсирване няколко пъти в седмицата. В тежките случаи това се постанова всеки ден .

Одобрената от ЕМА терапия се ползва инжекционно, освен това еднократно, след което болният се счита за оздравял.

„ Хемoфилия B е подобаваща за генна терапия , тъй като е заболяване, което се предизвиква от разновидността на един-единствен ген. Генът се вкарва във вирусна обвивка – вектор (т.нар. адено-асоциирани вируси, които са в основата и на другите генни терапии). Векторът се инжектира еднократно, венозно. Вирусът стига до черния дроб, намира клетка приемател и кара клетъчните ензимни системи този ген да го разпознават като собствен. От там нататък, в случай че всичко върви както би трябвало, организмът стартира да  създава изчезналия фактор за кръвосъсирване “, изяснява доктор Атанас Банчев, който е координатор на Експертния център за хемофилия, таласемия и други редки доброкачествени хематологични болести при деца в УМБАЛ „ Царица Йоанна – ИСУЛ “.

Д-р Банчев обаче предизвестява, че едвам половината от хората, които са заболели от хемофилия вид B ще могат да се възползват от новата терапия. Причината е, че към 50% от човешката популация се е срещала с адено-асоциираните вируси, които се употребяват в генната терапия, и, въпреки че не са предизвикали болест, организмът има антитела против тях.

Друг ограничителен фактор е, че към този момент генната терапия не е налична за деца . Причината е най-много етична. От една страна това значи смяна в генома на едно дете, от друга към момента не се знае тази терапия, която е ефикасна при възрастните, по какъв начин би се отразила при децата.

Затова на този стадий лечението се предлага за възрастни, с тежка форма на хемофилия , които нямат засягане на черния дроб.

В България общо към 700 индивида страдат от хемофилия . 1/5 от тях са с хемофилия B. 50% от боледуващите са с тежка форма, което прави към 50-60 индивида, на които новата терапия може да промени живота.

Около 100 пациенти с хемофилия се лекуват в Експертния център на УМБАЛ „ Царица Йоанна – ИСУЛ “. 80% от тях са деца.

Очаква се до 2 години генната терапия да може да се ползва и при българските пациенти

. „ Генната терапия не е нещо ужасно непознато. Ние, лекарите, които се занимаваме с лекуване на хемофилия, от години четем за нея и чакаме с неспокойствие да можем да я използван върху нашите пациенти “, разяснява доктор Банчев, който е един от дребното български лекари, който има спомагателна подготовка и по хемостазеология (нова за България просвета, която учи нарушаванията в кръвосъсирването, водещи до кръвоизливи или тромбози), добита в Бон, Германия.

По обявата работи: Гергана Хрисчева БНР подкасти: В центъра на системата В центъра на системата В центъра на системата
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР