Нова държава – нова валута. Малко след Освобождението, на 4

...
Нова държава – нова валута. Малко след Освобождението, на 4
Коментари Харесай

Истории зад датата: На 4 юни през 1880 г. се създава българската валута

Нова страна – нова валута. Малко след Освобождението, на 4 юни 1880 година Второто Народно заседание на Княжество България приема закон, с който се основава националната валута лев. Един лев тогава е еднакъв на 100 стотинки или 1 френски франк. През 1881 година са изсечени и първите монети. Името на националната валута произлиза от „ левъ “ – остаряла форма на думата „ лъв “, използвана през XIX век.

Първата българска банкнота е с номинал от 20 лв. и е издадена през 1885 година Това се удостоверява от серийния й номер №000001. По всяка възможност първите хартиени пари са отпечатани в Русия. С това се изяснява фактът, че в текста на банкнотата от 20 лева са оставени две съветски думи: „ кассирь “ вместо „ касиер “ и „ подделка “ вместо „ фалшификация “.

През годините на битие левът постоянно е отразявал политическите промени – царски банкноти, социалистически банкноти, които в един миг копират и руските. Те обогатяват портфейла на българите с трилевова банкнота и красивите банкноти след измененията, които описват значими истории за емблематични български създатели като Алеко, Иван Милев и Пенчо Славейков.

От 1997 година цената на лв. е твърдо обвързвана с тази на немската марка посредством системата на Валутния ръб при курс 1000 лева, равни на 1 немска марка. След деноминацията на лв. от 5 юли 1999 година курсът става 1 лев за 1 немска марка, а след премахването на немската марка в края на същата година левът се привързва към еврото при курс 1,95583 лв. към 1 евро.

На днешния ден ще си напомним за събитие, което бележи от десетилетия огромните достижения в региона на публицистиката, литературата и музиката. На тази дата през 1917 година стартира връчването на влиятелните награди „ Пулицър “. Отличието носи името на американеца от еврейски генезис Джоузеф Пулицър – издател, редактор и публицист. Неизвестен за мнозина подробност е, че тъкмо „ Пулицър “ е считан за татко на имащата по-скоро неприятна популярност „ жълта “ публицистика.

Наред с булевардните истории обаче, вестникът му разгласил и редица от най-известните журналистически следствия в страната. Когато умрял, положението на Пулицър се оценявало на над 30 млн. $, което и в този момент, и при започване на XX век, била голяма сума. Седем години след гибелта на издателя премиите „ Пулицър “ били учредени от Колумбийския университет в Ню Йорк. На спечелилите в 20 от категориите се дава премия от 15 хиляди $. Победителят в категория „ Служба на обществото “ в областта на публицистиката бива награден и със златен орден.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР