nova.bgЧерна сянка е надвиснала над зелените технологииОбичате ли своя смартфон?

...
nova.bgЧерна сянка е надвиснала над зелените технологииОбичате ли своя смартфон?
Коментари Харесай

4-годишните, които стоят зад смартфона ви


nova.bg

Черна сянка е надвиснала над зелените технологии

Обичате ли своя смарт телефон? Благодарни ли сте на основателите на електрическите автомобили, които щадят околната среда? А знаете ли, че тези потребни технологии доближават до нас с помощта на робския труд на 4-годишни деца?

Всичко стартира в  убийствените мини на ДР Конго . Страната е най-големият източник на кобалт на планетата. 60% от международния рандеман на метала се прави в африканската република. А той е основен съставен елемент от литиево-йонните акумулатори от смарт телефоните, електрическите автомобили и лаптопите… създавани от най-големите софтуерни колоси.

„ Амнести Интернешънъл ” оповести, че 150 хиляди чиновници работят при извънредно тежки условия в мините, като измежду тях има деца и дами. Докладът нанесе тежък удар на редица международни корпорации, които съгласно интернационалната организация не са реагирали, с цел да спрат неетичните практики. Компаниите настояват, че не са знаели какво се случва в кобалтовите мини. А част от тях пробваха да избегнат неприятната реклама, като подеха акции в подкрепа на „ кобалтовите деца ”.  

По данни на УНИЦЕФ от 2012-а 40 хиляди деца работят в мини в южната част на Конго. В част от тях се добива и кобалт.  

ВИЖТЕ ТУК УЖАСЯВАЩИТЕ ИМ УСЛОВИЯ НА ТРУД

Децата служащи слизат под земята и работят при ужасяващи условия – заран и вечер, в горещина и в пороен дъжд. Надницата им е 8 пенса, което прави 1,70 лв. дневно.

Сред тях е и Дорсен, на 8 годинки. Няма обувки и от време на време по цели дни няма пари за храна, макар че дава 12-часови „ работни смени ”. Той и приятелите му изпитват мощни болки от тежкия физически труд. Те имат и по-малки „ сътрудници ”, чиято задача е да събират и почистват камъните. Редом с тях работят и бременни дами, които носят кърмачетата си в чанти на тил. Те вдишват отровния въздух без маски.

Макумба Матеба има огромен израстък в гърлото и е уверен, че той се е образувал поради водата, която е отровена от локалната кобалтова мина.

Беча Гибу, доктор от селото Кимпеса, споделя, че огромна част от родените бебета страдат от мистериозни болести. Те се раждат с обриви и петна по цялото тяло.

Но най-застрашени са работниците на място, които нямат защитно облекло. Тунелите са прокопани на ръка, нямат подпори и елементарно се срутват, изключително когато вали. Само за 2015-а година десетки хиляди миньори са починали, смазани в мините. Но тяхната памет почитат единствено сътрудниците им. Sky news споделя за печален миг в някогашната провинция Катанга. Когато телевизионният екип идва, работниците тъкмо са свалили инструментите си в символ на респект към собствен другар, умрял в мината.

А добитият кобалт се продава на китайски търговци. Те не задават доста въпроси и препродават стоката на Congo Dongfang International – дъщерна компания на Zhejiang Huayou Cobalt, която доставя едни от най-големите производители на литиево-йонни акумулатори в света. Amnesty International откри, че никоя страна няма законодателство, което да задължава компаниите да показват веригата, по която са се сдобили с кобалта.

От Apple предизвестиха преди време доставчика си Huayou Cobalt да прекрати комерсиалните си връзки с мините, в които има нерегламентирани условия на труд. Отговорът обаче бил, че това ще навреди на „ общините, които разчитат на мините, с цел да претърпяват ”.

 

Гергана Тенева, nova.bg
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР