Нов здравен модел, който цели демонополизация на здравната каса, представи

...
Нов здравен модел, който цели демонополизация на здравната каса, представи
Коментари Харесай

НЗОК и частни фондове ще събират здравните вноски

Нов здравен модел, който цели демонополизация на здравната каса, показа отрасловият министър Кирил Ананиев на кръгла маса по тематиката. Проектът е формиран след месеци на разисквания в работни групи и разбори на специалисти от здравното ведомство. Предвижда се унищожаване монопола на НЗОК като длъжник на здравни услуги при опазване размера на здравната вноска от 8%, разгласи Ананиев, само че посочи, че “това не е извънредно решение “ и не желае да постанова силово един или различен вид.
Новият препоръчан от Ананиев модел планува хората да имат избор къде да внасят сегашните 8% здравна вноска – в НЗОК или в частен осигурител. Все още не е ясно обаче какво ще включва главният пакет с медицински услуги, които ще се покриват с 8% вноска.
В момента със здравни вносски се събират 4.2 милиарда лв. - 2.8 милиарда от вноските на работещите хора и съвсем 1.4 милиарда трансфер от страната за обезпечаваните от нея пенсионери, деца, студенти, безработни и други
За да бъде лицензиран като съперник на НЗОК частният здравен фонд би трябвало да набере най-малко 500 хиляди обезпечени, което е на половина по отношение на изтеклия седмица по-рано вид, който предвиждаше предел от 1 млн. обезпечени. Хората, които не са създали експлицитен избор, ще останат обезпечени в НЗОК или ще бъдат служебно разпределени към някой от частните съперници. Осигурените ще могат да сменят фонда си един път годишно.
Няма да се позволява фондовете да вършат асортимент на лица по избран симптом или здравен статус. Записването ще е изцяло непринудено, в това число и за лицата, които ги обезпечава страната. Лицата ще могат да сменят фонда не по-често от един път годишно. Средствата от здравни вноски ежемесечно ще се разпределят към здравните фондове от Националната организация за приходите.
Новият здравноосигурителен модел резервира солидарния модел, само че се дава право на пациента да избира кой да ръководи здравните му вноски, къде да се лекува и да има надзор върху качеството на услугите.
Министерството на здравеопазването ще организира централизириани публични поръчки за медикаменти в лечебните заведения, резервира се размерът на здравната вноска от 8 на 100.
Предложеният модел ще търпи промени в хода на бъдещите полемики, съобщи още министър Ананиев.
Министерството на здравеопазването ще дефинира главния пакет с медицински услуги, който ще се покрива от наложителната здравна вноска от 8%.
Цените на дейностите в главния пакет ще подлежат на договаряне сред фондовете и изпълнителите на здравна помощ. Отстъпките за медикаментите и медицинските произведения също ще се договарят сред фондовете и компаниите.
За някои действия Министерство на здравеопазването ще може да дефинира пределни цени, в съгласие със съсловните организации. Лечебните заведения ще могат да образуват цени за дейностите отвън главния пакет, като те ще се покриват от доброволното здравно обезпечаване или посредством заплащания от пациентите в брой. Фондовете ще се конкурират за типа и обсега на дейностите от спомагателния отново и пациентите ще могат да избират фондовете въз основата на подписаните от тях контракти с изпълнителите на услуги.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР